Three Hearts & Three Lions

10 december 2004

Författare: Anderson, Poul

Serie: Fristående

Holger Carlsen lever ett rätt ouppmärksammat liv i USA när andra världskriget bryter ut och Tyskland invaderar hans Danmark. Han beger sig dit för att bli en del av motståndsrörelsen. Under en misslyckad utsmugglingsoperation blir de upptäckta och anfallna av tyska trupper … och när han vaknar upp befinner han sig i ett annat land, i en annan värld. Häst och utrustning som passar honom perfekt väntar på honom. Men vem är han? Vad gör han där egentligen?

Three Hearts & Three Lions blandar friskt nordeuropeiska mytologier och kristen tro och stilen är utmärkande Poul Andersons, i alla fall om man skall döma av den fantasy från hans penna som jag har läst hittills. Språk och känsla bryts dock av det faktum att Holger trots att han passar perfekt in i den inte förstår världen han har dykt upp i. Anakronismerna som uppstår till följd av detta är naturligtvis planerade och förmodligen tänkta att roa läsaren, men personligen tycker jag snarare att de förtar en del av bokens stämning. Lyckligtvis finns det mycket kvar och det är lätt att leva sig in; det är en frisk, fantasifull värld byggd med all den imponerande känsla Anderson har för mytologierna han använder.
Dialogen kan kanske vara svår att följa för en ovan svensk läsare, då vissa av de varelser och personer som Holger stöter på talar synnerligen dialektalt:“Oh, Ay git aroon, Ay do.” The being hunkered down and regarded Holger with circular eyes. He wore only a leather apron, and carried a hammer. “We-un bin a-drayin’ a new shaft thisaboots.” He waved at the surrounding territory. “Thar’s gold in them thar hills.” Men det är en del av bokens charm och inte särskilt svårt att komma in i, och tillför en del till de annars rätt platta bifigurerna. Deras roll känns inte så mycket som att vara enskilda personer som en del av världen som utgör en bakgrund till Holger Carlsen.
Själva berättelsen är ganska linjär utan större överraskningar; när Holger väl irrat omkring länge nog att få upp ett spår efter vad det är meningen att han skall göra handlar boken mest om att ta sig dit och de hinder han stöter på under tiden. Jag tycker personligen inte att den är mycket att hurra för egentligen, även om den slutliga knorren är tillräckligt snyggt gjord för att väga upp det hela en aning.
På det hela taget är Three Hearts & Three Lions en helt okej bok, men Anderson kan bättre. Om du vill smaka på hans författarskap rekommenderar jag istället den helt fantastiska The Broken Sword.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *