Tidsresenärens hustru

17 november 2008

Författare: Niffenegger, Audrey

Serie: Fristående

Henry lider av en genetisk åkomma som gör att han när som helst riskerar att ofrivilligt kastas framåt eller bakåt i tiden. Han kan inte ta med sig något under sina resor (inte ens plomber i tänderna sitter kvar) så helt naken får han försöka klara sig ur de situationer han hamnar i. Naturligtvis blir detta ett fruktansvärt handikapp för honom och han lever i ständig skräck för vart hans resor kommer att föra honom nästa gång, och vad händer om han inte återvänder till nuet?

Nåväl, inget ont som inte för något gott med sig, om hade det inte varit för att hans tidsresor så hade han aldrig fått träffa Clare. När Clare träffar Henry för första gången är hon sex år och han är 36, när Henry träffar Clare för första gången är han 28 år och hon är 20 och har känt honom i större delen av sitt liv. Det dröjer inte länge förens de gifter sig och Clare blir därmed en Penelope till Henrys Odysseus och kan bara i vanmakt vänta och hoppas på att han ska återvända välbehållen ännu en gång.

Istället för att fokusera på att förklara så mycket som möjligt kring Henrys tillstånd så låter Niffenegger fokusen ligga mer kring vardagslivet vilket gör att allting trots allt känns väldigt naturligt. Efter att ha varit väldigt förvirrande inledningsvis (precis som allt annat som har med tidsresor att göra) så blir boken snabbt mycket svår att lägga åt sidan, karaktärerna engagerar och deras öde griper verkligen tag i en. Det är sorgligt och romantiskt utan att det blir sentimentalt och trots att det finns en del sekvenser som jag gärna hade klarat mig utan så kan jag lätt se genom fingrarna på dem.

Nu är jag mycket nyfiken på vad Niffenegger har att erbjuda i framtiden, för hennes debutroman förflyttar dig verkligen (ursäkta den dåliga och förutsägbara ordvitsen) ur tid och rum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *