Tir Alainn Trilogy (hela serien)

30 september 2005

Författare: Bishop, Anne

Serie: Fristående

Häxorna i världen dör. När inkvisitorerna drar fram över Sylvanan skyr de inga medel för att fånga och döda häxor – och sätta stopp för att allt vad kvinnligt inflytande i världen heter. Oron sprider sig genom världen, och deras lögner och ondska söker att rota sig. De är på jakt efter att förstöra all magi, häxor och Fae, och se till så att världen styrs av rätt personer – männen.

The Fae, varelser som lever i Tir Alainn – en värld som är knuten till den vanliga världen genom broar på specifika platser – söker sig enbart till människornas värld för att roa sig bäst de vill. De ser sig som de överlägsna varelserna; de får göra vad de vill, och ta vad – och vem – de vill. Men på senare tid har en del utav deras klaner försvunnit. Vägarna till deras delar av Tir Alainn har stängts, och ingen har hört från dem. Fler klaner försvinner hela tiden, och ingen vet vad man ska göra för att stoppa det. Snart visar det sig dock att alla svar kanske inte finns i Tir Alainn, utan att svaret ligger i att hitta de mytomspunna Pillars of the World, som sägs ha en anknytning till den sedan länge förlorade klanen The House of Gaian.

Ari är häxa, och hon lever själv sedan sin mors och mormors död. Det har gått bra, tills den dag då en viss Fae får ett intresse för den unga kvinnan. Hennes liv kompliceras enormt när dessa varelser börjar beblanda sig med henne för att både roa sig och ta reda på vad en simpel häxa kan veta om Tir Alainns förfall.

Precis som i The Black Jewels målar Anne Bishop upp en spännande historia och en lika spännande värld som den kan utspela sig i. Till en början så verkar det inte vara så mycket speciellt med världen, men desto längre man läser, desto mer fascinerande blir den. Den värld som till en början verkade vara mindre än väldigt klassisk fantasyvärld blir bara mer och mer unik hela tiden.

Det enda negativa med böckerna är att början av den första är lite seg. Det tar ett tag att komma in i handlingen och att komma in i världen, men när man väl lyckats med det förstår man varför Anne Bishop är en så fruktansvärt bra författare. Hon har den där förmågan att kunna beskriva händelser på ett så fängslande sätt att man sitter och läser så intensivt att timmarna bara flyger förbi, och en halv bok är slut innan man vet ordet av. Givetvis var det sorgligt att böckerna var så illa tvungna att ta slut, men så är det en väldigt behövlig brist i böcker. Man kan trösta sig med att slutet är ett av de bästa slut jag läst i böcker. Bortsett från det finns det inte mycket att klaga på; karaktärerna i böckerna är väl genomarbetade, världen är väluppbyggd och författaren verkar inte ha haft det mesta klart för sig från första början. Det finns en tydlig handling som man får följa, och alla olika trådar knyts skickligt ihop i slutet av böckerna. Det finns inte så mycket mer att säga, annat än att det är en mycket, mycket läsvärd serie, även om den inte riktigt är lika bra som hennes tidigare trilogi. Men en femma förtjänar den, helt klart.

Böckerna i läsordning:
Pillars of the World
Shadows and Light
The House of Gaian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *