Trader

11 mars 2008

Författare: De Lint, Charles

Serie: Fristående

Jag läser sällan om böcker, till största delen på grund av den ständigt växande högen av olästa böcker jag hamstrar och som alltid blänger på mig. Det är lite synd att olästa böcker hela tiden tvingar mig att lägga uppmärksamhet på dem. Charmen i att läsa om böcker är stor, vilket jag nyligen fick uppleva för första gången på ett par år. Jag kom för första gången i kontakt med fantasy på engelska en sommar, när jag snubblade över Charles de Lints novellsamling Waifs and Strays inne på SF-bokhandeln. Trader var den roman som följde kort därefter. Och nu, några år senare, kände jag för att återigen hälsa på den första fantasyromanen jag läste på engelska.

Handlingen centreras kring en rad personer i Newford, som alla påverkas av det mirakel (eller den förbannelse) som inleder boken. Max Trader, framgångsrik tillverkare av stränginstrument, vaknar en morgon upp i en lägenhet han inte känner igen och i en kropp som inte är hans egen. Utanför dörren står före detta flickvännen, Tanya, till vems-kropp-det-nu-är med en ilsken vän, Zeffy, som sparkar på dörren och kräver lånade pengar tillbaka. Zeffy och Tanya finner sig högst förvirrade av deras gamla bekantas märkliga uppförande. Max finner sig snart utan både lägenhet och pengar. Livet är inte riktigt rättvist.
Senare så skräms Nia, en tonåring som brukar hänga i Max affär/verkstad, av vad-det-nu-är som tagit över Max kropp. Monster eller utomjordingar? Värre blir det när hennes mamma, Lisa, verkar ha råkat för samma öde. När Nia ser henne hångla med en annan kvinna så beslutar hon sig för att rymma, innan hennes hjärna också blir övertagen.

Så rullar händelserna vidare över några dagar, med vissa slumpartade möten och vissa oundvikliga. Persongalleriet växer med tiden, men det är de ovanstående som får mest tid tillägnade sig. Plus en hemlös indian som Max träffar på i parken. Bones, eller Joseph Crazy Dog, tjänar pengar på att spå människor i ben och han verkar veta mer om världen än de flesta. Här är en bra presentation av ett ansikte som återkommer i flera av de Lints böcker. Jilly och Geordie, båda med stora roller i andra sammanhang, visar sig också.

Liksom de flesta av de Lints Newford-böcker, hans fiktiva stad någonstans i Nordamerika, så är ett centralt tema reaktionen inför det onaturliga även här. Människans trångsyntet och oförmåga att vidga sina vyer. Men det blandas även av en massa annat, stort som litet. Meningen med mål i livet, homosexualitet, utanförskap och så vidare. Det är inget som känns krystat i kontexten utan det faller in med personporträtten, som alla är intressanta att följa utvecklingen i. Det är en typisk bok som jag bara fastnar i och har svårt att lägga ifrån mig.

En annan sak som böckerna och novellerna i Newford-serien har gemensamt är framkallan av glädje. Det är många gånger seriösa och mörka berättelser de Lint serverar, men under ytan lyckas han alltid förmedla någon slags positiv känsla. Trader är inget undantag och jag blev lika glad när jag läste ut boken den här gången som den första. Jag tycker inte att det är en alltför vanlig egenskap hos böcker och det är nästan lite synd. Det här är en bra, medryckande bok som jag säkert kommer att läsa en tredje gång. Det är även en bra inledning till de Lint och Newford om man inte hälsat på tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *