Trollkarlarnas hemliga pakt

18 juni 2009

Författare: Jones, Diana Wynne

Serie: Fristående

Roddy har problem. Hon och hennes kompis Grundo verkar vara de enda som har fattat att Blest-öarna, kanske hela världen, rentav alla världar, står inför ett allvarligt hot, något inte ens hennes mäktiga morfar, hennes häxfarmor eller magid till farfar tycks kunna hjälpa henne med. Hennes hopp står till en pojke från en annan värld, Nick kallar han sig.

Nick å sin sida har också problem. Att färdas mellan världarna, bort från gamla tråkiga Jorden, har alltid varit hans dröm. Men när den blir verklighet ramlar han hals över huvud in i värre trubbel än han hade väntat sig. Han kanske inte borde ha lovat att hjälpa den där tjejen som babblade om magiska konspirationer – och vem är egentligen Romanov?

Ja, som ni förmodligen anar så är Diana Wynne Jones i högform när hon drar igång en av sina berättelser om magi, parallella världar, mer magi, vansinniga bifigurer, magiker, häxor, ännu mer magi och elefanter. Och jag bara älskar hennes värld Blest – om ni trodde fantasyvärldar nödvändigtvis innebär någon form av kvasimedeltid, eller i alla fall lågteknologisk utvecklingsnivå, så trodde ni fel. I Blest finns såväl datorer som TV, bilar och telefoner. Och mängder av magi. Historien är full av förvecklingar, lömska skurkar, odrägliga ungar, mäktiga personer som är tillfälligt maktlösa, och varmt trovärdiga porträtt av två tonåringar som försöker göra sitt bästa av situationen, trots att ingen av dem är någon perfekt hjälte, direkt. Trollkarlarnas hemliga pakt (The Merlin Conspiracy) är ännu ett exempel på att Diana Wynne Jones är mästare på att skriva böcker som är minst lika roliga och givande för en vuxen läsare som för en elvaåring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *