Trollkarlarnas hemliga pakt

7 september 2007

Författare: Jones, Diana Wynne

Serie: Fristående

Roddy reser runt Blest-öarna med kungens hov, i den värld som är centrum för alla världars magi. Hon upptäcker en konspiration vars syfte är att ta makten över magin men nästan ingen tror henne. I vår egen värld lever Nick, som har en oberäknelig förmåga att flytta sig mellan världarna. Han råkar bli indragen i en rad konstiga händelser som leder till att han möter Roddy och lovar henne sin hjälp.

Trollkarlarnas hemliga pakt (The Merlin Conspiracy) är trögstartad. Den är inte långsam, men ganska rörig och oengagerande. Diana Wynne Jones har rört ihop väldigt många roliga och fantasifulla ingredienser som skulle vara bra var för sig, men som tillsammans skapar en ofokuserad gegga. Det händer saker hela tiden, men istället för att dras med i tempot undrar jag mest när det ska hända något som faktiskt känns relevant och för handlingen framåt, istället för att bara vara ytterligare ett i raden av lustiga infall.

Vartannat kapitel berättas av Roddy och vartannat av Nick. För att vara skriven i jag-form ger Trollkarlarnas hemliga pakt en ganska platt bild av dem. Riktigt tydliga och intressanta blir de inte förrän deras vägar flätas samman ordentligt mot slutet och jag får se dem genom varandras ögon. Deras reaktioner på varandras beteende säger mer om deras personligheter än något annat tidigare i boken har gjort.

Nu låter jag kanske hårdare än boken förtjänar. Den är inte bara rörig: den är också underhållande, smart och sprudlar av idéer. Men det är just därför som röran stör mig så mycket. Om Jones och hennes redaktör hade varit hårdare med saxen så hade det här kunnat vara en riktigt bra bok. Nu blir det bara en svag trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *