Trollkarlens lärling

31 januari 2004

Författare: Sand, Arne

Serie: Fristående

Det är förmodligen inte alls särskilt populärt att kalla en bok som Trollkarlens lärling för fantasy, ty fantasy är böcker fyllda av mäktiga magiker, kämpande krigare, demoniska drakar, heroiska ynglingar med svärd och diverse annat i den stilen. Den som försöker placera in filosofisk litteratur i denna genre är ute på alldeles för djupt vatten. Så på med flytvästarna, gott folk.

I det medeltida Augsbach finns Mästaren och hans synnerligen ovärdige lärljunge Hans Lick. Mästaren har i sin ägo en förunderlig stav med förmågan att uppfylla önskningar till priset av en dag av den önskandes liv och att det antal dagar som finns kvar står skrivet i personens handflata. Snart, nu, har Mästarens tid runnit ut. Han har insett att det är omöjligt att skjuta upp det, gett upp sina försök och kallar på Hans för att lärljungen skall hjälpa honom att få ett slut värdigt Mästaren. Så hamnar staven i Hans händer.
Vad skall han nu göra? Han inser snart att staven inte är allsmäktig; önskningar som “gör mig lycklig” fungerar inte och även om den kan få en bok att lyfta så sänker sig föremålet snart, som om naturlagarna skulle vara mer betydelsefulla än Hans vilja!

Med detta inleds Trollkarlens lärling. Resten av boken beskriver sedan hur Hans försöker hitta ett bra sätt att använda staven på, hur skall han egentligen få den att göra honom lycklig? Om han mislyckas med det trots alla de möjligheter som nu står öppna för honom, hur skall han då göra staden i övrigt lycklig?
Jag tycker att Trollkarlens lärling är en helt underbar bok. Arne Sands språkbruk är fantastiskt och romanen skulle nästan vara värd att läsa endast för den inledande beskrivningen av staden Augsbach. Lyckligtvis finns det dock mer att hämta här än så. Berättelsen är lysande, både i grunden och på det sätt som den framförs.
Om Trollkarlens lärling har någon liten nackdel, så är det förmodligen att den är förutsägbar. Det går ganska mycket att lista ut vad som skall hända och hur det skall hända hela boken igenom och ett annorlunda slut eller lite fler överraskningar hade inte skadat. Det är dock fortfarande en mycket bra bok, en jag verkligen tycker att ni skall läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *