Trollkarlsliv

24 augusti 2006

Författare: Jones, Diana Wynne

Serie: Trollkarlen Chrestomanci del 2

Cat beundrar sin storasyster Gwendolen väldigt mycket. Hon är en väldigt begåvad häxa, trots att hon är så ung, och dessutom är hon den enda han har kvar sedan deras föräldrar omkom i en hemsk olycka på en hjulångare. Själv är Cat mest bara rädd och nervös mest hela tiden. Och inte är han det minsta magiskt begåvad heller.

Cat och Gwendolen får flytta in hos Mrs Sharp, en visserligen snål och girig men ända ganska snäll häxa. Hon ser till att Gwendolen får ta lektioner för en trollkarl, och alla pratar om hur begåvad Gwendolen är och hur långt hon kommer att gå – inte minst Gwendolen själv.

Men allt förändras den dag Cat och Gwendolen flyttar igen, för att studera hos den mystiske Chrestomanci…

Trollkarlsliv (Charmed Life) kom ut på engelska redan 1977, och hör därmed till brittiska författaren Diana Wynne Jones tidiga produktion. På sätt och viss märks det. Inte så att boken skulle vara tafflig på något sätt – det är en kompetent berättad barnbok, där några få språkliga klyschor må vara ursäktade. Cat är en person man känner mycket för, och det parallella England berättelsen utspelar sig i en är spännande värld där drag av tidigt 1900-tal bildar en kontrast mot betydligt modernare saker. För att inte tala om Chrestomancis förtrollade slott – ett tema Jones uppenbarligen är förtjust i, med tanke på hennes mästerverk Howl’s Moving Castle (Trollkarlens slott/Det levande slottet), som kom ut knappt tio år senare. Däremot är det en ganska lugn bok, närmast nedtonad – Diana Wynne Jones har senare presterat en humor av det mer vilda slaget, tillsammans med intriger som består av vad som känns som hundra trådar hon alltid lyckas få ihop på något sätt.

Dessvärre är det också en lite trist bok. Den är liksom så lagom spännande, trots att Jones för in ganska mörka element, i synnerhet i berättelsens upplösning. Därtill finns en scen med barnsaga som kanske är avsedd att skapa lite mörker, men som bara lämnar en otrevlig eftersmak. Trollkarlsliv är definitivt inte någon av Jones bättre böcker – det är rentav en av hennes sämre. Jag förmodar att en yngre läsare skulle höja upp betyget lite, men jag kan inte ge den här boken mer än godkänt.

Trollkarlsliv är andra boken i serien om trollkarlen Chrestomanci, men går alldeles utmärkt att läsa fristående.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *