Trollslayer

31 juli 2003

Författare: King, William

Serie: Slayer Novels del 1

Första gången jag stötte på det något udda paret Felix och Gotrek var när en vän till mig införskaffade sin Warhammer Armies Dwarfs, satt där som liten kis med dimmig blick och längtade mig bort till sagornas värld där hjältedåd och orchslakt var en del av vardagen.
När jag sedan läste (några år senare) att en serie om denna makabra enmans slaktmaskin till dvärg och hans katatoniska mänskliga kumpan släppts var jag i extas.

Jag köpte första boken i serien och började läsa, jag fann mig snabbt uppslukad av boken som för en till “The Old World”, skrämmande lik vår egen värld i utseende men ack så annorlunda.
Historien handlar om Felix & Gotrek, ett omaka par bestående av en vanärad dvärg som ständigt söker en ärofull död i strid och Felix, en ung utstött adelsman som i fyllan och villan råkat svära en ed att följa gotrek på hans resor för att till slut skriva ett epos om Gotrek och hans hedervärda död.

Historien är välskriven och väldigt underhållande men för att få ut något av den så måste man nog ha en viss inblick i warhammervärlden då den handlar mycket om kaosgudarna och deras underhuggare.
Jag tycker William King lyckas blåsa bra liv i karaktärerna och har verkligen lyckats fånga känslan av warhammer mellan denna boks pärmar, ett litet minus är att historierna i första boken tenderar att upprepa sig.
Flödet av korrupta människor, mutanter, onda magiker och dylikt är en evig ström som knappast för handlingen framåt, men vad gör det, bara omslaget säger ju allt, blod, död och förstörelse i sann warhammer anda med magi, artifakter och mutanter.

Slutligen måste jag säga att boken är väldigt läsvärd och själva serien som följer efter är helt magisk den med (recenserar dem lite senare) och för ens skol/arbetströtta sinne på en färd till en värld där strid och kamp är lika självklart som att sova och äta.
Boken får en trea då den lätt kan tjata fast i en orgie av övervåld, men ändock, mycket läsvärd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *