Udda verklighet

26 juli 2010

Författare: Ormes, Nene

Serie: Fristående

Så länge hon kan minnas har Udda haft våldsamma och plågsamt verkliga mardrömmar, vilka gett henne svåra sömnproblem. I ett försök att bevisa att drömmarna inte är annat än just drömmar beger sig Udda och hennes bäste vän Daniel till Malmö Central, skådeplatsen för Uddas senaste dröm. Väl där finner de vad de minst väntat sig. Det verkar nämligen som om Uddas drömmar faktiskt har en koppling till verkligheten. Men inte vilken verklighet som helst. Udda finner sig snart omgiven av hamnskiftare, orakel och vampyrer, som alla tycks vara intresserade av just henne och hennes sanndrömmar.

Urban fantasy på svenska är vi inte bortskämda med, varken i översatt form eller på originalspråk. Därför är det med stor nyfikenhet jag tar min an Nene Ormes Udda verklighet, en urban fantasy-roman som utspelar sig i Malmö. Och jag blir inte besviken. Till skillnad från till exempel Mårten Sandéns ungdomsromaner om Jannike Faltin, som tillhör samma genre, är det här en roman med en mer vuxen ton, mörk, våldsam och sexig. Udda är en handlingskraftig och orädd hjältinna, men också sårbar och osäker på sig själv, hennes reaktion på den ovanliga situationen känns trovärdig.

Udda verklighet är en intensiv roman med få stillastående partier. Och när de väl dyker upp är det nästan en lättnad att få dröja kvar i ett och samma ögonblick i en sida eller två, innan berättelsen drar iväg igen. Spänningen håller i sig hela vägen till slutet och lämnar tillräckligt med lösa trådar för att få mig att längta efter en uppföljare.

Men det som framför allt fascinerar mig är miljöbeskrivningarna, med platser som känns både välbekanta och främmande på samma gång. Nene Ormes har öga för detaljer och kan skapa fängslande stämningar med några väl valda beskrivningar. Vi rör oss verkligen över hela Malmö, från toppen av Turning Torso ner till kloakerna. Jag kommer nog aldrig att se på Malmö med samma ögon igen efter att ha läst den här boken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *