Under Din Hud

7 september 2009

Författare: Marr, Melissa

Serie: Mer än ögat ser del 2

I ett försök att ta kontroll över sitt liv och kämpa emot hemska minnen, bestämmer sig Leslie för att skaffa en tatuering. Hon har letat ett bra tag och har nu äntligen hittat den hon vill ha – ett par ögon omgivna av vingar och vinrankor. Den är både vacker och mystisk och Leslie vet att saker och ting kommer att bli bättre om hon bara har tatueringen som dekor på sin hud. Men den tatueras inte in i hennes hud med vanligt bläck, utan med skuggor, tårar och blod. Tatueringen binder henne oundvikligen samman med en av älvrikets konungar – Irial, Mörkerhovets härskare. Ända sedan Sommarkonungen Keenan fått sin fulla makt har Mörkerhovets varelser haft mindre kaos att festa på och de kommer att svälta ihjäl om inte Irial gör något för att åtgärda det. Och syftet med Leslies tatuering är att hon ska hjälpa honom, och hon har inte direkt något val i den frågan. Och det finns också en annan som Leslie ohjälpligt dras mot – den ärrade och spännande Niall, som nästan ständigt finns i hennes närhet.

Under Din Hud är en hemskt vacker berättelse. Leslies smärta över allt det hon fått utstå i sitt liv skildras på så sätt att den lyckas finnas med i centrum för det mesta, utan att det blir tjatigt eller tröttsamt. Jag känner betydligt mer med Leslie än föregångarens huvudperson, Aislinn. Leslie är trött på nästan allting i sitt liv, men med en beundransvärd envishet fortsätter hon framåt ändå, i förhoppningen om att det kan, måste, bli bättre.

Och om Mer än ögat ser är en berättelse om kampen mot ondska i form av Vinterdrottningen Beira, så handlar snarare Under Din Hud kom kampen mot sig själv, mot sina egna demoner. Detta porträtteras inte bara av Leslie, utan också av såväl Mörkerkungen Irial, som gör sin plikt gentemot sitt hov trots att han inte skulle ha någonting emot att avsäga sig tronen, och Niall som kämpar mot det han har varit och inte vill bli igen samt sina känslor för Leslie som han vet att han måste förtränga.
Boken består av en hel del dilemman, invävda i oknyttens förföriska skuggvärld. Det handlar om balans, om vad som egentligen kan bedömmas som rätt och fel och vad man gör för att överleva. Det är också en underbar saga.

En sak som avslöjas bara en liten kort bit in i boken är att svenska språket skulle behöva en seriös uppdatering gällande namnen på oknytt. Översättaren har lyckats bra med det som redan finns, och drygat ut det med lite som är helt taget från engelskan, men det gör att Melissa Marr‘s serie känns mer lockande att läsa på engelska. Men detta förstör inte läsupplevelsen så jättemycket, och Under Din Hud är en läsupplevelse som borde avnjutas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *