Underworld

6 november 2006

Författare: Cox, Greg

Serie: Fristående

Innan jag börjar. Greg Cox har skrivit boken, men den är baserad på manuset till filmen med samma namn, som skrevs av Danny McBride. Manuset i sin tur bygger på storyn, som är skapad av Kevin Grevioux, Len Wiseman och Danny McBride. Så.

Jag gillar Underworld. Jag gillar filmen mycket. Den är cool och den har ett högt underhållningsvärde – för att inte tala om en kick-ass Selene i läderklädsel. Lägg till lite tänder, skjutande och päls så är filmen sammanfattad. I och med att uppföljaren, Evolutions, var på väg till DVD-hyllan så kände jag för att ta en titt på litteraturen också, för att ta reda på om Selene kunde vara lika underhållande att läsa om som att titta på. Det är hon inte.

Sammanfattad handling: vampyrer och varulvar har krigat i århundraden, och nu, i Budapest, är saker och ting på väg mot en vändpunkt. Selene, vampyrkrigare, möter Michael, människa, och helvetet brakar loss. Poängen med den här recensionen är följande: spring över till filmsektionen, läs recensionen där, se eller se inte filmen – tyck om eller tyck inte om den. I vilket fall som helst så ska boken inte läsas. Den följer filmen in i minsta detalj. Inget är tillagt, inget är borttaget. Oj, ursäkta, en skillnad; man får ta del av vissa karaktärers väldigt utvecklade tankegångar. Med utvecklade menar jag såklart fullkomligt uppenbara och fullständigt onödiga.

Så, jag gillar filmen, och boken är precis likadan, och ändå gillar jag den inte? Det är inte kul att läsa om vartenda steg folket tar, varenda gång de trycker på avtryckaren och överhuvudtaget läsa en kopia av en film vars underhållningsvärde ligger i det visuella. Ett talande exempel: inledningen i tunnelbanan tar upp de första fyrtio sidorna. Det är som att läsa om någon som springer maraton. Han lyfte högra foten, sedan… bah! Slöseri med tid.

Betyget är satt med ren barmhärtighet. Jag brukar vara snäll nattetid och framsidan är ju faktiskt cool.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *