Vad är din hemlighet?

3 mars 2011

Författare: Olsson, Hans

Serie: Fristående

Hans Olsson som skrivit Sökandet efter elementstenarna har den här gången gett ut en novellsamling med titeln Vad är din hemlighet?.
Det är en samling berättelser med varierande längd med tema mörk fantasy och skräck.

I Pollen gör en vetenskapsman en fantastisk upptäckt som han vill dela med sig av till världen men får inte den respons han förväntat sig och bestämmer sig för att fortsätta sitt experiment på egen hand. Men blir det verkligen som han har tänkt sig?

Fungor Vitae börjar med en kvinna som vaknar upp på ett sjukhus utan minne och utan att kunna prata.

I novellen Törst blir plötsligt allt vatten på hela jorden förgiftat över en natt utan att någon kan förklara varför och kaos utbryter. Människor börjar vandalisera butiker och slåss för sina liv om det sista vattnet. En skrämmande novell om hur långt vi kan gå för att överleva.

Avskilda världar handlar om Mikael och hans familj som hittar sitt drömhus långt utanför Stockholm vid en sjö och med en stor skog runt om. En dag hittar Mikael en märklig ask långt inne i skogen med en ännu märkligare kula i. Efter detta börjar märkliga saker hända och Mikael är snart indragen i en rad mystiska händelser som senare kommer att drabba hans familj.
Historien vinner mycket på den mystiska stämning som ligger över den och skogsmiljön som beskrivs är perfekt för novellen.

Vad är din hemlighet som har samma namn som bokens titel handlar om en man som blir besatt av att ha en mörk och farlig hemlighet. Och mycket lägligt upptäcker han snart att han blir han förföljd av någon som verkar vara ute efter honom.

Hans Olsson är duktig på att hitta på historier. Några av dem känns som något som faktiskt skulle kunna hända i verkligheten. Särskilt novellen Törst är en sådan novell som inte handlar om något övernaturligt men som är ett inte helt orealistiskt mardrömsscenario. Många av novellerna är spännande och har några twistar som avslutar novellerna på ett bra sätt, medan en del andra avslutas mer tvärt, men utan att det känns oavslutat.
Dessa ovan nämnda noveller tillhör mina favoriter i den här samlingen av mörk fantasy och bjöd på mycket spänning och målande historier. Jag tycker att språket är bra och Hans Olsson har många idéer som gör sig mycket bra i novellform och som också passar i den svenska vardagsmiljön. Många av novellernas slut är spännande och man dras snabbt in i handlingen och flera gånger tar historierna oväntade vändningar och en av dem har ett blodigt och bra slut.

De här novellerna ingår i samlingen:

Pollen
Fungor Vitae
Fröet
Kod 29
Avskilda världar
Törst
Optimering
Speldosan
Vad är din hemlighet?
Kyla i paradiset
Att vandra med döden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *