Vägen bort

3 december 2004

Författare: Mårtensson, Bertil

Serie: Maktens Vägar del 1

Detta är del ett i serien Maktens Vägar, den första längre fantasyberättelse på svenska som är riktad till en vuxen publik. Serien brukar beskrivas som den enda svenska fantasyserien av internationell klass, och den är omnämnd i Nationalencyklopedin. Mårtensson är en av våra absolut flitigaste författare inom fantastiken, och detta är enligt mig hans mästerverk.

Handlingen i alla tre böckerna är inte så unik i sig, utan följer den fåra som utstakats av Tolkien, LeGuin och andra föregångare. Det som är unikt med serien är dess utpräglade anknytning till nordisk myt som gör den till något ganska så eget.

För att skriva “bra” fantasy måste man som författare vara bra på att fabulera, men ändå ha en fungerande inre logik i verket. Detta har Mårtensson mer än väl lyckats med. Att han senare i sitt liv har tagit upp forskarstudier inom just filosofi och logik är inte märkligt alls, hans verk har alltid präglats av en filosofisk baktanke, oavsett om det är fantasy, SF eller deckare han har skrivit.

Mårtensson har även lagt ner tid på att lägga till en mängd appendix till verket, med måttsystem, kalendrar och annat i bästa JRR Tolkien-stil, vilket också bidrar till att höja trovärdigheten i hans värld. Och även om handlingen kan te sig stereotyp vid en första anblick, så följer trilogin inte riktigt den gängse normen.

Den första boken introducerar persongalleriet för oss. Där finns: Jore, hjälten som är den Gyllene Bågens väktare; Vädje, mannen som inte kan förlora ett vad; Andira/Ander, människan som är både kvinna och man; samt Jarel, en föräldralös pojke som inte vet vem eller vad han är. Handlingen drivs fram i ett par olika parallellhistorier som nästlar sig in i varandra, men utan att det blir för komplicerat för att hänga med.

Som vanligt finns det en stor och övergripande ondska som hotar att förinta världen, och mot denna ondska kämpar vårt utvalda sällskap med blandad framgång.

Trots detta schablonmässiga sätt att berätta en fantasyberättelse reser sig hela trilogin över det ordinära och mondäna, och är ett mycket kraftfullt verk som jag anser att alla svenska fantasyvänner ska läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *