Väktaren och stenarna

22 december 2008

Författare: Berggren, Jonna

Serie: Isporten del 1

Väktaren och stenarna är första delen i serien om Isporten en svensk fantasyserie för barn av debutanten Jonna Berggren.

Bokens huvudpersoner är Johanna, en egensinnig och annorlunda tjej, och Mads, en pojke som precis flyttat från Danmark till Sverige.

Språket i boken är lättläst och karaktärerna känns levande. Samtidigt som det är en lättsmält äventyrsbok hinner författaren ta upp frågor som hur det kan vara att känna sig annorlunda än alla andra, hur svårt det som barn kan vara att flytta till ett nytt ställe och hur det är när ens föräldrar plötsligt bara har tid för det nya syskonet. Men ibland känns det som författaren försöker trycka in lite för många olika saker på för kort tid, vilket leder att det känns ostrukturerat och som om det lämnas en del lösa trådar dinglande i luften (fast så är det ju första delen i en serie, så en del kommer säkert knyta ihop sig i senare delar).

Handlingen känns ganska välbekant. Två barn med speciella förmågor blir utvalda att resa till ett magiskt land för att hämta hem några magiska stenar, som gör att porten mellan vår värld och den andra världen hålls öppen. Dock hinner man inte så långt i handlingen, boken slutar precis när Johanna och Mads dyker ner genom isporten till det magiska landet. Det gör en nyfiken på hur nästa del i serien kommer att se ut. I Väktaren och stenarna utspelar sig (nästan) hela handlingen i vår värld medan nästa bok antagligen kommer utspela sig helt i det magiska Islandet.

På sätt och vis känns det som om hela första boken är en prolog till resten av serien, och jag skulle kunna tänka mig att en del barn kan bli besvikna på att de måste vänta ända tills nästa del innan Mads och Johanna kommer till Islandet, men det lagom snabba tempot och lättläsheten gör nog att många barn kommer gilla det.

Allt som allt är det en trevlig äventyrsbok som passar sin målgrupp och det ska bli roligt att se hur nästa bok i serien utvecklar sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *