Valiant

12 augusti 2010

Författare: Black, Holly

Serie: A Modern Tale of Faerie del 2

När sjuttonåriga Valerie rymmer till New York har hon ingen aning om vad hon ska ta sig för. Men snart träffar hon Dave, Lolli och Luis som bor nere i tunnelbanan. Hon blir snabbt upptagen i deras krets och för tillfället är deras boende och deras livsstil betydligt bättre än att vara hemma. Kanske kommer hon inte att återvända hem överhuvudtaget.

Men det är något underligt med Vals nya vänner. Luis påstår att han kan se oknytt, men att alla tre är inblandade i älvornas värld. Val har svårt att tro på att oknytt existerar, men hon blir snart motbevisad. Hon och hennes vänner lever precis på gränsen mellan den mänskliga delen av världen och älvornas betydligt mer hotfulla, farligt nära. Älvornas värld är ingen plats för människor, men dess skönhet och skrämmande under är lockande.

Älvorna i Holly Blacks serie Modern Tales of Faerie är alltid väldigt färgstarka, fantasifulla och mörka karaktärer. De är spännande att läsa om, då hon lyckas göra dem lika skrämmande och illasinnade som vackra och frestande.
Det för dock med sig konsekvensen att människorna i berättelsen blir betydligt mer ointressanta. Valerie är egentligen den enda mänskliga karaktären som inte hamnar i skymundan när älvorna dyker upp i berättelsen. Men hon är ju också huvudfiguren och den karaktär vars tankar och känslor man får följa. Till exempel Luis skulle ha kunnat vara en intressant gestalt om han inte överskuggats av älvorna.

Valiant är ingen lång eller komplex bok, men den lyckas ändå innehålla lite av varje och vara en väldigt trevlig bok att läsa. Men det är de scener som utspelas med eller bland älvorna och i deras värld som är bokens höjdpunkter.
Det finns en hel del romantik invävt i handlingen, men Valiant är ingen kärleksberättelse. Föremålet för Vals känslor är ju dessutom inte direkt någon drömsprins, i alla fall inte i någon annans ögon än hennes.

Den första boken i Blacks serie, Tithe, var den första bok jag läste där oknytt framställdes som något annat än sockersöta och barnsliga. Valiant presenterar en annan del av den mörka älvvärlden, men älvornas mörka tjuskraft är oförändrad. Black skapar trovärdiga personligheter åt sina älvor och framställer deras magiska och surrealistiska värld på ett övertygande sätt.
Hennes moderna saga är en bra roman, och det är faktiskt inte enbart älvorna som gör den det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *