Vampyrkärlek

11 juli 2011

Författare: Lindroth, Malin

Serie: Fristående

I 150 år har Elena letat efter sin försvunna dotter Oana, som hon förlorade då de tvingades fly från hämndlystna människor, och nu, i dagens London, verkar hon äntligen ha kommit henne på spåren. Men Oana minns inte längre vem hon är, och Elena måste berätta hela historien, en berättelse som börjar i ett land långt bortom bergen, ett land där de levande döda vandrar bland människorna.

Malin Lindroths lilla roman Vampyrkärlek är utgiven på LL-förlaget, som specialiserar sig på lättläst litteratur. Nu har vi sagt det, och nu kan vi glömma bort det. För den här lilla boken visar sig ha ett betydligt kärnfullare innehåll än många andra vampyrromaner som utkommit på svenska på sistone.

Boken har en lös anknytning till Dracula-myten och placerar vampyrernas ursprung i Transsylvanien, där också stora delar av handlingen utspelar sig. Men medan Dracula framställts som ett monster i litteraturen är Lindroths vampyr betydligt mer komplex. Redan som människa genomlider hon mycket ont, vilket göder hennes hat mot sin egen sort. Vampyren kliver in som en räddare, en möjlighet att ta sig bort från det torftiga orättvisa liv hon ditintills levt. Men snart finner hon att också vampyrer har sina problem.

Missta dock inte lättläst för tillrättalagt och trist, för det här är verkligen ingen snäll bok. Här finns både grovt våld, sex och starka känslor. Det enkla och klara språket förstärker ofta det hemska, men lämnar också en del åt läsaren att grubbla över. Att kunna skriva enkelt men med substans är för övrigt bland det svåraste som finns, men Lindroth behärskar den konsten till fullo. Det är dessutom imponerande att hon på bara 120 sidor hinner utveckla en så pass psykologiskt trovärdig karaktär som Elena.

Vampyrkärlek är en oväntad liten pärla i vampyrlitteraturen, som alla med intresse för genren borde kolla upp.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *