Varma Kroppar

22 maj 2012

Författare: Marion, Isaac

Serie: Fristående

I en postapokalyptisk framtid kryllar världen av zombies. R är en av de. En dag när han och några andra zombies bryter sig in i ett rum fyllt av människor äter han upp en ung man och sätter tänderna i hans hjärna. Då händer något märkligt. R övertar sitt offers minnen och förälskar sig i dennes flickvän. Han tar snabbt med sig flickvännen för att skydda henne från de hungriga odöda och gömmer henne.

Jag erkänner att när jag först hörde talas om boken var jag rädd att det skulle vara någon sorts zombie-Twilighthistoria. Att man bara bytt ut ett monster mot ett annat och slängt in en kärlekshistoria. Och visst kan man göra en del liknelser mellan Twilight och Varma Kroppar, men jag föredrar ändå den senare. Bortser man från idén om monster som förälskar sig i människor så är det egentligen det roligaste att följa R och få ta del av hans tankar. För trots att alla zombier har svårt att få fram fullständiga meningar så är hans tankegångar betydligt mer komplexa. De har heller inga minnen av vilka de var innan smittan bröt ut och ingen vet var som orsakade den från första början.

För några år sedan pratade jag med några vänner om zombieböcker och ställde oss frågan: ”Hur skulle det vara att läsa en bok där huvudkaraktären var en zombie? Skulle det ens vara möjligt att skriva en sådan bok?”. Varma Kroppar är ett exempel på att det går och såvitt jag vet är det den första boken där vi får ta del av en zombies tankar och vardag. Det känns originellt och intressant även om jag i vanliga fall är skeptisk till humaniseringen av monster.

Något jag kände mig skeptisk mot var en del saker som zombierna sysslade med. Att de har en sorts zombieskola för barn där de ska lära sig hur man bäst dödar någon och hur man ska bita, eller att de har en kyrka och där några är ledare för gruppen. De bitarna köpte jag inte helt och hållet. Men Varma Kroppar är en intressant och nyskapande bok som tar zombiegenren till en ny nivå och som jag tror att även om man är inbiten fantast av den klassiska zombien så är det inte helt omöjligt att man kan komma att gilla den här besynnerliga kärlekshistorien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *