Vem är vem i mytologin

1 juli 2005

Författare: Senior, Michael

Serie: Fristående

Vem är vem i mytologin är något så förträffligt som en uppslagsbok över mytologiska företeelser, från de allra flesta religioner på vår planet. Boken är skriven av Michael Senior, en man vars namn jag inte hade hört talas om innan jag köpte den här boken. Men den svenska översättningen är fackgranskad av Åke Hultkrantz, professor emeritus i religionshistoria, vilket borgar för att boken bör ha vissa kvaliteter. Och med min begränsade kunskap om forntida myter har jag inte hittat några fel i den.

Detta är den perfekta boken att ta fram så fort det görs en antydan om någon redan omskriven guddom eller hero, det mesta finns här. 1200 uppslagsord i alfabetisk ordning, med en hyfsat stor mängd text till de flesta uppslagsord.

Förutom dessa 1200 uppslagsord finns det även ett appendix, där man kan söka på olika mytologiska företeelser, som till exempel “dödsgud”. Under den rubriken står då:

Ah Puch/mexikansk maya
Anubis/egyptisk
Cumhau/mexikansk maya
Dis/romersk
Em-Ma-O/japansk
Hades/grekisk
Mictlantecuhli/mexikansk toltek
Mot/syrisk
Seker/egyptisk
Tore/centralafrikansk bambuti
Yama/indisk
Yen-Lo/kinesisk

Vill man sedan veta mer om någon av dem, slår man upp dem i den alfabetiska delen:Ah Puch – eller Ah Puh. Dödsgud enligt de mexikanska Mayaindianernas religion, härskare över ett underjordiskt rike. Detta är en guldgruva för den som är intresserad av att snabbt lära sig åtminstone lite ytliga kunskaper om mytologiska personer och företeelser. Den är perfekt att ta fram när man läser annan litteratur, som till exempel fantasy, för att kolla upp mytologiska referenser.

Det enda jag har att invända är att förklaringarna ibland är väl korta, och väl schematiska. Men bortsett från det är det en mycket bra bok att ha om man är intresserad av myter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *