Vid vansinnets berg

14 juni 2013

Författare: Lovecraft, H.P.

Serie: Fristående

Han var ingen komiker direkt, gamle H.P. Lovecraft. Han skrev sällan något annat än noveller. Vid vansinnets berg är en av Lovecrafts tre romaner som han skrev under den senare delen av sitt liv. Här mer än någonsin märker man hans influenser från Edgar Allan Poe. Och samtidigt är Lovecraft en författare i sin egen genre. När jag läser den undrar jag om inte Ridley Scotts Alien var inspirerad av den här viktiga kortromanen.

Under en expedition till Antarktis upptäcker professor Dyer och hans kollegor urgamla spår av halvvegetabiliska och halvdjurliknande livsformer som är tidigare helt okända. Varelsernas extremt urgamla ålder ställer till huvudbry på grund av deras högt utvecklade egenskaper. Genom en serie av mörka upptäckter, våldsamma episoder, missförstånd och skräckfyllda händelser får Dyer kunskap om jordens dolda historia och arv.

Om det här inte är Lovecraft när han är som bäst så är det i alla fall nära. Här kopplar författaren ihop mer varelser och berättelser än någon annan berättelse. Detta är nog det bok man ska läsa efter att bekantat sig tidigare med Lovecrafts berättelser. Storyn är ibland ojämn men ofta är handlingen rakare än många andra han har gjort.

Man märker att Lovecraft har lärt känna sitt universum så otroligt väl vid det här laget att det finns en slags känsla av självförtroende och sorg som genomsyrar historien. För första gången visar Lovecraft att han känner empati och släktskap med sina skapelser. Kanske för att han tänkte på sig själv som nästan lika annorlunda som de.

Det finns bara en sak man kan säga om Lovecrafts språkbruk: Antingen tolererar du det eller så hatar du det. Meningarna är långa och orden är avancerade och beskrivningarna är långa och ingående.

Jag hade läst halva boken innan själva berättelsen började. Början av boken består av brev och biografier av Howard Phillips Lovecraft själv. Jag yckte att det var väldigt intressant att få lära känna mannen bakom tentaklerna och jag insåg exakt hur cynisk och udda mannen var.

Jag tycker om Alastor Press översättning från 2009. Den är bra och boken innehåller också novellen “Den namnlösa staden” som lite extra gott. Jag behöver inte gratulera Howard V. Brown för hans stämningsfulla illustrationer eftersom boken gör det åt mig.

Vid vansinnets berg är naveln och kronan av Cthulhu-mythosen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *