Vilddjuret vaknar

27 augusti 2009

Författare: Johnsson, Mattias

Serie: Agata Wäderby och hamnskiftarna del 1

Mitt första intryck av Vilddjuret vaknar var inte så positivt. Prologen, med en person som hotas och inte hinner undan, och början av första kapitlet då huvudpersonen Agata vaknar upp ur en läskig dröm kändes väldigt typiska. Lyckligtvis visade det sig att det blir mycket bättre.

Vilddjuret vaknar handlar om elvaåriga Agata Wäderby som åker på semester med sin pappa och hans sambo. Mamman är död sedan flera år. Agata ser inte fram emot semestern, men väl på hotellet får hon snabbt två nya vänner, Lo och Leo. Och snabbt går det också för henne att upptäcka att något skumt pågår och bli indragen i det. En ny värld öppnar sig för Agata, där hamnskiftare (människor som kan förvandla sig till djur) slåss mot en vidsträckt sammansvärjning av otrevliga troll. Hon får reda på nya saker om sig själv och sin familj, och måste ta stora risker för att rädda sina nya vänner, samtidigt som hennes pappa hotar med att de ska åka hem eftersom Agata inte passar några tider utan försvinner hela tiden.

På ytan är det mycket som är bekant i Vilddjuret vaknar, men det gör egentligen inget eftersom det mesta är så väl utfört. Exempelvis är konflikttriangeln barn-förälder-förälderns nya partner svår att göra något nytt av, men det spelar ingen roll då karaktärerna och deras sätt att relatera till varandra känns realistiska. Intressant är också att de två krafterna som ställs mot varandra inte är förenklat gott och ont, utan skapande och destruktivitet. Fienden vill förstöra och fördärva, oförmögna att skapa något själva. Därför ger de sig särskilt på barn, för att hämma deras skapande förmåga redan när de är små. Jag tycker också om att Johnsson inte har tagit den vanliga enkla vägen att låta alla hamnskiftare vara häftiga djur som vargar och liknande. Här finns en kille vars djurhamn är en get, och en underlig man som har varit buske så länge att han inte blir riktigt mänsklig igen.

Vilddjuret vaknar är en lyckad debutroman på alla sätt. Den är rolig, spännande och engagerande och en sådan bok för barn och unga som även vuxna kan få ut mycket av att läsa. Jag vill ha andra delen nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *