Vilddjuret vaknar

2 juli 2009

Författare: Johnsson, Mattias

Serie: Agata Wäderby och hamnskiftarna del 1

Agata Wäderby skulle kunna vara vilken elvaåring som helst. Det har hon åtminstone alltid själv trott. Men under en semesterresa till den lilla badorten Kallhamra börjar märkliga saker att hända och Agata finner sig plötsligt mitt i en uråldrig konflikt mellan övernaturliga krafter, mellan skapande och fördärvande, och Agata visar sig ha en avgörande roll att spela i den annalkande striden.
Vilddjuret vaknar utspelar sig i ett nutida Sverige och är den första i serien om Agata Wäderby och hamnskiftarna. Den riktar sig i första hand till de yngre läsarna, från elvaårsåldern och upp till de tidiga tonåren, men funkar nästan lika bra för äldre läsare. Hamnskiftare är ett gammalt nordiskt ord för människor som kan byta gestalt, ofta till någon typ av djurskepnad, och företeelsen figurerar i det flesta av världens mytologier, bland annat i den nordiska. Över huvud taget känns Vilddjuret vaknar väldigt förankrad i just nordisk mytologi och svensk folktro, samtidigt som Johnsson givit alltsammans en egen fräsch tolkning.
Romanen är både välskriven och snyggt uppbyggd även om det tar ett tag innan handlingen verkligen kommer igång. Men när det väl händer blir boken både spännande och fascinerande. Agata får visa att hon faktiskt är både smart, modig och osjälvisk, men hon gör också misstag som får obehagliga följder för både henne själv och hennes vänner. Bitvis påminner den om såväl Harry Potter som Roald Dahls Häxorna (som för övrigt nämns som en av Agatas favoritböcker), men det är mer som intertextualitet än som plagiat.
Romanen har också en intressant tematik med en konflikt som inte i första hand står mellan ont och gott utan mellan skapande och fördärvande, i vilken barnets obundna fantasi och kreativitet är en kraft av avsevärd betydelse. Något som vi ofta glömmer bort i vårt effektiva moderna samhälle. Intressant nog verkar fördärvets makter trivas rätt bra i den moderna världen medan skapandet frodas i leken och i naturen. Fördärvet söker korrekthet och mening, skapandet bara är.
Allt som allt är det här en riktigt schyst debut och bokens slut ger både tillräcklig tillfredsställelse för stunden samtidigt som det öppnar för en spännande fortsättning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *