Vinterns hjärta

23 december 2002

Författare: Jordan, Robert

Serie: Sagan om Drakens återkomst del 17

Rand, Draken återfödd, har i hemlighet gett sig iväg tillsammans med Min och är som bortblåst för alla som söker honom, även de utvalda. Vad är det han planerar? Varför virrar han bara runt till olika platser hela tiden, är hoppet om att hålla sig borta från galenskapen långt borta? Samtidigt tvingas Aes Sedaierna utanför Tar Valon att handskas med diverse problem han gett dem i form Sul’damer och annat. Men en dag återvänder Rand till allmänheten för att be Nynaeve om hjälp, något som ifall det lyckas, komma att ändra folkets liv, även de utvaldas.

Detta är den sjuttonde svenska boken av den stora serien Sagan om Drakens återkomst och trots att jag läst alla föregående är detta min första recension av denna författare. För att börja med att nämna något gott ur boken så kan jag säga att den är lika bra språkligt som de föregående, den innehåller lite ny som ibland fångar en. Tyvärr kan jag inte säga mycket mer. Enligt mig var de första tio böckerna de bästa böckerna han skrivit och de som fångade mig mest. Sedan började jag tycka att Jordan bara drar ut på historien och att serien på så sätt även tappar sitt fulla värde som mästerligt skriven, inte blev det heller bättre efter denna senaste. Visst är den lika bra skriven som de andra böckerna i hans serie men några saker fattas, samma känsla som i de gamla, nya spännande äventyr eller en slutgiltig avslutning. Jag tycker det mesta upprepas, seanchan anfaller igen, Aes Sedai kriget håller fortfarande på, Rand slåss med de utvalda som dessutom hela tiden uppstår vilket får mig att tänka på alla dessa såpoperor som går på tv utan slut! Så enda anledningen till att jag orkade ta mig igenom denna bok var att den innehåller bra språk men mest för att man vill nå fram till det slutliga slutet. Mig veterligen om han börjar få slut på bra idéer men ändå försöker hålla igång serien för att tjäna pengar, sorgligt om det får ett sånt här slut men jag börjar undra om Jordan helt enkelt tappa stinget. Avsluta serien nu och behåll lite heder!

Mitt betyg för boken blir inte så högt, kanske gör jag den lite orättvisa eftersom det egentligen bara är en halv bok, eftersom de engelska innehåller dubbla svenska men i så fall får jag göra Jordan rättvisa genom att ge kommande bättre betyg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *