Warrior

30 juli 2010

Författare: Brennan, Marie

Serie: Doppelganger del 1

När en häxa föds skapas en dubbelgångare. För att häxan sedan ska kunna nå sina krafter vid tjugofem års ålder, måste dubbelgångaren genast dödas.

Mirage är en Jägare – hon får betalt för att döda, infånga eller vakta människor. Men hennes senaste uppdragsgivare är en häxa och Mirage har hela sitt liv försökt hålla sig bort ifrån häxorna och deras värld. Men uppdraget är en alldeles för stor utmaning för att hon ska kunna tacka nej till det.

Miryo har i hela sitt liv övat och studerat för att klara de initiationstest varje häxa måste gå igenom för att få tillgång till sina krafter. Men någonting går fel, och Miryo får reda på att det finns någon i världen som ser precis ut som henne, som är en del av henne – hennes dubbelgångare; Mirage. Hennes enda chans att kunna nå sina krafter utan att av misstag ta livet av sig själv är att hitta dubbelgångaren och döda den.

Marie Brennan har jag förut bara påträffat inom den historiska fantasyn, men Warrior kan nog mer liknas vid den klassiska varianten, i alla fall med tanke på den värld som boken utspelas i. Samt med tanke på de enorma färdsträckor både Mirage och Miryo tillryggalägger boken igenom – de far fram och tillbaka över landet och åtminstone halva handlingen utspelas på hästryggen.

Boken är i vilket fall som helst väldigt bra. Brennan har skapat en intressant intrig och har följt upp den med välskrivet språk och välutformade karaktärer. Dock är Mirage den läsaren får följa och bekanta sig mest med, och även den man känner mest för. Och medan Mirages liv är spännande och intressant, så är det inte alls lika kul att läsa om Miryo. Inte det att boken blir tråkig under de kapitel som handlar om Miryo, men jag sitter liksom och väntar på att Mirage ska dyka upp igen. Även då de är på samma plats tillsammans och man får följa samma händelseförlopp ur bådas ögon så känns det som om Mirage är den mest framträdande karaktären.

Världen som Warrior utspelas i känns aningen skissartad. Det dyker inte upp många detaljer om de olika platserna huvudpersonerna besöker, och det läggs överhuvudtaget inte mycket krut alls på omgivningen eller miljöbeskrivningar. Hade inte handlingen varit så pass fängslande som den är så att jag nog känt att något väsentligt saknades. Som det är nu som kom jag inte på det förrän jag läst ut boken. Men det känns som om Brennan inte har sin värld helt klart för sig, utan den känns rentav lite ofärdig. Att det läggs ned mer meningar på handlingen snarare än utbroderade miljöbeskrivningar är inte negativt, men den plats där handlingen utspelar sig ska inte heller glömmas bort.

För att sammanfatta så är Brennans debutroman långt ifrån en dålig bok. Den är fängslande, spännande och annorlunda. Det finns en del brister, men de stör inte alltför mycket och tar inte mycket ifrån läsupplevelsen. Brennan kanske är aningen vassare när det gäller älvor och engelskt 1500-tal, men Warrior är ändå en riktigt bra bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *