White Cat

9 september 2010

Författare: Black, Holly

Serie: Fristående

Cassel kommer från en magikunnig familj. Trots detta har han inte själv någon magisk förmåga, vilket gjort att han aldrig riktigt passat in. Inte blir det bättre av att hans far är död, hans mor i fängelse och hans båda bröder insyltade i diverse kriminella aktiviteter. Cassel bär dessutom på minnet av en fruktansvärd händelse. När han var fjorton mördade han sin bästa vän, Lila, något som hans familj gjort sitt bästa för att hemlighålla för omvärlden. Men nu håller saker och ting på att förändras, och alltsammans börjar med en vit katt, som verkar hemsöka Cassel, såväl i verkligheten som i drömmar.

Holly Black är mest känd för sina Spiderwick-romaner för yngre läsare, och har också skrivit en rad urban fantasy-romaner för unga vuxna. White Cat däremot passar också en äldre läsgrupp. Här har Black tagit steget från faeries och goblins för att skapa en egen alternativ verklighet där magikunniga är en känd och självklar del av världen. Det är färre fantastiska varelser och miljöer och fler intriger och komplotter, som alla på ett eller annat sätt är kopplade till magin. White Cat har en väl genomtänkt handling som visserligen tar ett tag att komma in i men som ändå väcker intresse. Den första halvan av boken är ganska lågmäld, men Black tar igen det mot slutet. Själva känslan i boken är ganska annorlunda mot hennes tidigare romaner, råare på något sätt och mer realistiskt, trots att det fortfarande handlar om magi. Och just därför mer lämplig för lite äldre läsare, trots att språket fortfarande är enkelt och lättläst.

Ärligt talat föredrar jag nog Blacks moderna sagor, som Tithe och Ironside, men jag tycker ändå att White Cat är klart läsvärd. Av baksidestexten att döma är det här första boken i en serie, och det märks, för det finns mycket kvar att utveckla. Upplägget känns fräscht och originellt och det ska bli intressant att se hur Holly Black går vidare med den, och med tanke på upplösningen i första boken, som gav en hel del att fundera över, tror jag att del två kan bli ännu bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *