Winter Warriors

15 februari 2007

Författare: Gemmel, David

Serie: The Drenai Saga del 8

I tusentals år har demonerna väntat instängda i ett tomt intet, avskiljda från människornas värld. En besvärjelse ska befria dem och till den krävs tre kungars död. Den tredje kungen har ännu inte fötts och den gravida prinsessan måste skyddas. På typiskt gemmelskt vis är tre av hennes beskyddare ärrade, erfarna soldater i slutet av sin krigarbana.

Jag har tidigare läst tre av David Gemmells fristående Drenai-böcker på svenska, men även om de var helt okej böcker så tyckte jag att något fattades och jag fastnade aldrig riktigt i dem. Kanske gick något viktigt förlorat i översättningen, för jag har verkligen inga problem med att fastna i Winter Warriors. Gemmel är (eller rättare sagt var – han dog tråkigt nog förra året) en kompetent äventyrsförfattare som vet hur man håller tempot och spänningen uppe. Ibland skräms han lite också, vilket inte är särskilt vanligt i den här typen av fantasy. Bara vid ett tillfälle blev jag besviken och det var när demonen började berätta om sin Onda plan™. Den informationen kunde verkligen ha skrivits in i berättelsen på ett smidigare sätt.

När det gäller huvudkaraktärerna så är de som sagt typiska för Gemmel: gamla och slitna men fortfarande bäst på att slå in skallen på folk. Jag tycker dock att i Winter Warriors visas deras sårbarhet lite mer än i de tidigare böckerna jag har läst, vilket är ganska gripande och en trevlig nyansering av de vanliga hjältefasonerna.

Winter Warriors är kanske ingen bok som kommer att stanna i minnet, men för stunden är den ett spännande äventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *