Witch

17 juni 2011

Författare: Brennan, Marie

Serie: Doppelganger del 2

Under tusentals år har häxorna dödat sina doppelgangers – den kopia som skapas av häxan vid hennes födsel och som måste dödas om hon ska nå sina krafter när hon testas och initieras till häxa. Men så är det inte längre. Genom sin blotta existens bevisar Mirei att allting häxorna trott på och hedrat är falskt: hon är till hälften Miryo och hälften Mirage – en häxa som återförenats med sin stridsstränade doppelganger.

Detta skapar en djup klyfta mellan två olika parter av häxor – de som anser att Mirei har rätt och att deras uråldriga traditioner måste brytas och omskapas, och de som anser att hon är en ond och naturvidrig styggelse. Dessa två parter är snart i krig med varandra, men det är ett krig som inte utkämpas på något slagfält utan genom lögner, mörk magi, rykten och list. Samtidigt skickas Mirei ut för att rädda de doppelgangers som är utplacerade på landets olika Hunter-skolor. Men även de andra häxorna vet var dessa finns, så Mirei måste se till att hinna först. Annars kommer såväl häxorna som dubbelgångarna att dödas.

Jag tyckte den första boken i den här serien, Warrior var riktigt bra, och har sett fram emot att läsa fortsättningen även om jag tyckte att berättelsen avslutades på ett bra och tillfredsställande sätt redan i den första boken. Den åsikten är jag ännu mer övertygad om efter att ha läst Witch.

Witch är en ganska okej bok – den är emellanåt ganska spännande, och berättelsen har tillräckligt med driv i den för att man ska kunna läsa stora delar av den på en gång, men den saknar ändå alltför mycket. Under bokens första halva så handlar ungefär hälften av kapitlen om Mirei och resten om häxornas ledare Satomi och hur hon försöker hantera allt det nya och konflikterna som uppstår bland hennes led. Det är ganska intressant att läsa om Mirei, men Satomis kapitel är riktigt tråkiga. Det är bara häxpolitik och ränksmidande, och det handlar mest om hur de ska låtsas som att allt är som vanligt (trots att allt har förändrats) och samtidigt försöka ta reda på vilka som tänker förråda dem och se till att så få häxor som möjligt skadas.

Därtill har bokens två mest intressanta karaktärer har nästintill försvunnit – Mirage och Eclipse, hennes bästa vän. Mirage finns ju visserligen kvar som Mirei, men beter sig nästan precis som Miryo gjorde i första boken med det enda undantaget att hon kan slåss och är aningen mer temperamentsfull. Och Eclipse dyker upp väldigt sällan och när han gör det så sitter han mest vid ett skrivbord och läser anteckningar och meddelanden för att ta reda på var de häxor som är emot Mirei befinner sig. Tråkigt.

Witch är, kanske inte helt oväntat, en riktig besvikelse. Det är ingen dålig bok, men den tillför egentligen absolut ingenting till historien. När boken slutar befinner de sig på ungefär samma ställe som när Warrior slutade. Visst har några saker hänt och de har lärt sig lite mer om dubbelgångarna och hur det hela fungerar, men det är inte mycket. Dock är det trevlig läsning och emellanåt blir det riktigt bra. Därför får boken i alla fall en trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *