Wolfbreed

25 augusti 2011

Författare: Swann, S. A.

Serie: Fristående

Jag har på senaste tiden börjat bli trött på alla dessa ungdoms-vampyr-böcker så därför fastnade mina ögon den här gången på varulvar och boken stod tacksamt nog inte bland ungdomsböckerna. Detta bådade gott kände jag.

Det är en spännande alternativ historia som utspelar sig på 1300-talet när Teutonerna försökte kristna Preussarna. Till sin hjälp har de varulvar som ska sätta skräck i byarna och få dem att konvertera till kristendomen. Dessa varulvar är endast i början små barn som för alla ser helt mänskliga ut, men en grupp av Teutoner ser dem för vad de är; monster. En av dessa, en flicka vid namn Lily, lyckas fly från sin mästare och det är om henne, personerna som hjälper henne samt personerna som jagar henne som den här boken handlar om.

Det byts perspektiv från varje kapitel om vem det handlar om. Ibland kan det till och med handla om någon helt okänd som för historien framåt. Det är faktiskt ganska sällan som man ser det från Lilys perspektiv, men det är runt henne som hela storyn kretsar. Man vet lite till en början, men mer och mer blir klart ju längre in i boken man kommer och alla pusselbitar läggs på plats i takt med att författaren hoppar bakåt i tiden för att vi ska få veta hur allt började. Det är riktigt bra gjort och man vill hela tiden läsa mer för att se vad som ska hända.

Beskrivningarna är riktigt bra och jag får ofta tydliga bilder i min fantasi och kan verkligen måla upp det som händer. Det är ofta rätt rått och det är beskrivningarna om hur lemmar slits av och blod som sprutar, som skapar de allra starkaste bilderna. Det gör att det blir rysligt spännande.

Jag stör mig dock ibland på hur utvecklingen sker mellan vissa personer och speciellt på hur Lily beter sig ibland. Författaren målar upp en tydlig skillnad mellan när hon är varulv och blodtörstig till när hon är hjälplös och mänsklig. Den där hjälplösa biten blir ibland alldeles för tafatt och hon agerar löjligt.

Författaren var ingen jag kände igen, men han har tydligen många titlar bakom sig. Då jag gillade hans språk och hela konceptet med varulvar under korstågens tid så införskaffade jag mig Wolf’s Cross som utspelar sig hundra år efter och vad jag förstår inte har någon vidare storymässig koppling till Wolfbreed. Det ska bli intressant att se om den håller samma mått som Wolfbreed, för den gav mig god läsning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *