Zorn & Dirna (1-5)

1 juli 2013

Författare: Morvan, Jean-David

Serie: Fristående

Zorn & Dirna handlar om en värld där Döden blivit fängslad och där människor och djur därför blivit odödliga, vilket visar sig vara en katastrof eftersom åldrandet inte hejdas och folk därför blir som zombies. Två barn, Zorn och Dirna, har gåvan att kunna döda folk genom beröring och blir därför jagade av typer med både goda och onda avsikter.

Albumförlaget envisas med att ge ut de mest obskyra europeiska serierna. Zorn & Dirna är skriven av Jean-David Morvan och tecknad av Bruno Bessadi och Trannoy i vad som tydligen är en typisk fransk stil. Något som liknar en kombination av Disney och manga. Vid första ögonkast skulle man kunna tro att serien är för barn.

Fel. Allvarligt fel. Blod, tarmar som flyger, barnamord och allt annat makabert du kan tänkta dig. Det här är inte en serie för de vekhjärtade. Avsaknaden av döden i Zorn och Dirnas värld gör att folk saknar empati. Hemska handlingar är inte lika hemska när förfarande själen stannar kvar på jorden.

Vid andra ögonkast skulle man kunna tro att serien bara består av blodigt effektsökeri. Och det är delvis sant. Men Zorn & Dirna ställer djupa filosofiska frågor om döden. Behövs döden? Fyller den något syfte? Klarar vi oss utan den? Finns könet i kroppen eller i själen? Det är ett mycket fascinerande koncept Morvan har skapat och han utforskar det för fullt i berättelsen.

Ett klagomål är att albumen är så korta (45 sidor) och storyn rusar fram i expressfart. Jag hade gärna låtit det gå lite långsammare så att berättelsen fick rum att andas. Bortsett från det är det utmärkt. Jag bryr mig om karaktärerna och till och med de hemskaste har jag en gnutta förståelse för. För en gångs skull hoppas jag på att familjen ska få ett lyckligt slut.

Serien finns i fem delar:
1. Valsverken
2. Kronprinsen och räven
3. Soldathordens klor
4. Upplösta familjer
5. Zombier i dimman

Jag får olidligt vänta på sista delen för det här är den sortens serier som blir bättre och bättre för varje album.

Betyg: 3,5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *