Kalimac

Forumsvar skapade

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19347

  Kalimac
  Deltagare

  Fråga 1: Vad är det som lockar med fantasy?

  Det handlar mycket om att spegla världen och livet genom en annan sorts spegel – inte nödvändigtvis lustig även om den förvränger det vi ser. För detta gör att vi kan se mänskliga frågor i ett annat ljus, på ett annat sätt. Ibland på detaljnivå, ibland väldigt övergripande.

  Sedan handlar det också om att vissa berättelser blir intressantare att berätta med fantastiska inslag eller i en sekundärvärld. Det gör till exempel att det blir lättare att lyfta vissa sorters frågor och förhålla sig neutral till dem. Eller att de helt enkelt blir mer spännande.

  Och det magiska momenten, eller vad vi nu ska kalla det för, skapar ju också den här “sense of wonder”, och får oss att häpna över fantasieggande tänk om-scenarion. Och det är verkligen inte fy skam.

  Fråga 2: Skulle du vilja att det fanns mer svensk fantasy?

  Det finns en hel del redan, men som nämns i tidigare svar är det mest på små förlag eller egenutgivet. Större satsningar från stora förlag med ordentliga resurser skulle vara välkommet. Och jag undrar om inte marknaden börjar bli mogen för det snart.

  Fråga 3: Hur tror du att genrens framtid ser ut?

  Den ser nog rätt god ut. Hur länge kommer trenden som startades med Game of Thrones-framgångar hålla i sig? Det får vi se. Annars tror jag att Urban Fantasy har kommit för att stanna och att vi får se mer och mer av den varan. Även på svenska.

  Fråga 4: Vad har du att säga till de som inte tycker om fantasy?

  En person som gillar att ha en öppen och intellektuellt hederlig diskussion om vad man gillar och inte gillar när det kommer till litteratur kan jag säga mycket till. Gärna över en kopp kaffe eller en öl. :-)
  En person som avfärdar en genrer på grunda premisser (“det är bara för barn” i det här fallet) finner jag inget nöje att prata litteratur med (men säkert något annat). Så till hen säger jag troligen ingenting.

  Men grunden handlar kanske om varför personen inte gillar fantasy – vad har hen läst för böcker? Vad har hen läst för kritik? Vad vet hen om en otroligt bred genre? Jag skulle också kunna hänvisa till Ursula Le Guins påstående om att fantasy är en snårig skog som ligger närmare poesin än vad realistisk litteratur gör.

  #19278

  Kalimac
  Deltagare

  Nu när ungarna är tillräckligt stora för att det ska börja bli möjligt att ha ordning i bokhyllorna igen så är det bara att konstatera att böckerna har förökat sig av någon konstig anledning och får typ inte plats. En nog så god anledning att leta efter ett nytt hem antar jag … :)

  #19277

  Kalimac
  Deltagare

  Jag antar att du tänker på såväl översättningar som fantasy skriven på svenska? Kan det vara så att det är mindre och mindre som översätts vilket är det som är tydligast på hyllorna? För det har ju aldrig getts ut några större mängder svensk fantasy för vuxna.

  #18921

  Kalimac
  Deltagare

  Sedan jag blev förälder har jag läst mindre under sommaren, men nu har de blivit så stora att det faktiskt går att sitta i soffan korta stunder och läsa medan de sysslar med annat. Den här sommaren har jag också haft några långa resdagar på egen hand, och därför tycker jag det var vänligt av Erik Granström att släppa sista delen i Krönikan om den femte konfluxen! Så årets sommarläsning har varit mycket givande. Jag har nu ungefär hundra sidor kvar av sista volymen och gissar att jag snart kommer att ha en rejäl “boksmälla”.

  #18828

  Kalimac
  Deltagare

  Håller med föregående talar, det är än så länge riktigt bra. Och då och då till och med riktigt bra.
  HOLD THE DOOR!

  #18124

  Kalimac
  Deltagare

  Det kan inte vara The Lost Boys?

  The Lost Boys på IMDB

  #17733

  Kalimac
  Deltagare

  Designen i filmerna är trots allt gjord av Alan Lee och John Howe som tillsammans med Ted Nasmith anses vara de främsta Tolkienillustratörerna – googla lite så ser du deras fantastiska målningar som bland annat har förgyllt flera upplagor av böckerna. Tror du kan hitta några vita träd och inser att det är ungefär samma som du valt. :-)

  #17384

  Kalimac
  Deltagare

  Två filmer jag tipsat om i ett annat forum:

  Chronicle handlar om tre gymnasiekillar som får superkrafter. Och det som gör den så anmärkningsvärd är att den faktiskt är trovärdig i hur de reagerar, hur de agerar och vad som händer – särskilt med tanke på att killarna har väldigt olika bakgrund och förutsättningar. Det görs lite övertydligt genom att det bland annat är skolans populäraste kille och den utfryste nörden med taskiga familjeförhållanden som får superkrafter, men det funkar bra för att ge filmen rätt nerv. Ibland behöver det ju vara övertydligt för att idéen ska gå fram. Filmen är välspelad och välgjord. Filmad med handkamera, vilket funkar alldeles ypperligt och ökar på trovärdigheten.
  http://www.imdb.com/title/tt1706593/

  Another Earth är en lågmäld lågbudgetfilm som handlar om att en exakt kopia av jorden uppenbarar sig på himlen. Vad innebär det att en kopia av jorden, en kopia av dig och ditt liv finns inom räckhåll? Den andra jorden finns med som en förutsättning för det gripande och fina drama som utspelar sig och som kretsar kring en ung flicka som vill sona att hon gjort något fruktansvärt, men nästan går för långt när hon bara vill väl. Väcker många filosofiska frågor, och visar så tydligt att sf är som bäst när strålpistolerna läggs åt sidan till förmån för filosofiska tankegångar.
  http://www.imdb.com/title/tt1549572/

  #17383

  Kalimac
  Deltagare

  Jag minns när trailern till episod 1 kom. Den sändes på ZTV, jag spelade in den (på video – VHS!). Jag och kompisen såg sönder den. Snacka om anti-klimax när vi väl såg filmen…

  Men jag hoppas och tror att det här blir bra nu!!!

  #17382

  Kalimac
  Deltagare

  Serien har ju tagit så många stora kliv från böckerna att det nästan var lite spännande att titta på den bara av den anledningen – för det var ofta jag fick “vad tusan ska hända nu”-känslan. Jag har inga stora åsikter om huruvida ändringarna är bra eller dåliga, men det gör ju i alla fall att det troligen går att titta på fortsatta säsonger av TV-serien även när den “går om” bokserien. En ändring jag i alla fall uppskattade är att Tyrion faktiskt för samman med Danaerys. Tycker Tyrion var lite bortkastad i bok 5 – han är mest underhållande om han är där det händer något och inte bara luffar runt.

  På det stora hela var det en underhållande säsong, även om det stundtals kändes som om det var lite forserat. Och det är spår jag saknar, som till exempel Greyjoy-biten.

  #16840

  Kalimac
  Deltagare

  Jag läste precis ut bok nummer fem, så jag är onekligen peppad. Det har faktiskt sin charm i att se hur vissa delar i historien kommer att berättas i TV-serien, och när i det här fallet tror jag att mycket kommer att bli tajtare och kanske till och med bättre. Mer rakt på sak helt enkelt.

  #16622

  Kalimac
  Deltagare

  Jag håller på med J.G. Ballards novellsamling “The Disaster Area”. Väldigt bra och intressanta historier – även om några är daterade känns de ändå aktuella.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)