Ny skräck: gruvor, berg och apokalyps

5 januari 2017

nyskrack

Michelle Paver är kanske mest känd för sina historiska fantasyböcker för barn, men hon har också skrivit den utmärkta spökhistorien Evig natt. För ett tag sedan kom hennes senaste skräckroman Thin Air på svenska som Expedition Kanchenjunga (Semic). Den utspelar sig i Himalaya på 30-talet och följer en expedition som ska bestiga världens tredje högsta berg. Men som om inte farorna från vädret och höjden var nog, börjar de se underliga saker i ögonvrån.

Barrfiolernas rike av Joni Huttunen, utgiven av nya Doppelgänger förlag, är en spökhistoria om Miika som reser till sin släkts stuga i de finska skogarna. Han hoppas få skrivro, men istället tränger sig stugans historia och släktens hemligheter sig på.

Det förflutna tränger sig på även i Kalldrag av Markus Sköld (Hoi). Therese och John flyttar in i direktörsvillan i gruvorten Gränshammar, där John har fått nytt jobb. John jobbar hela tiden och Therese har obehagliga upplevelser i och kring huset. Hon börjar forska kring händelser i gruvans förflutna och upptäcker att “alla som kommit i kontakt med gruvan eller direktörsvillan på något sätt har dött.”

Från Gränshammars gruva till Gruvdamen (Hoi), en skräckroman av Daniel Svanberg. I den hittar TV-producenten och New York-bon Jakob ett ljudband, som tyder på mörka händelser i Bergslagens skogar. Han reser till Sverige och där “kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogen grepp om honom. Det vägrar att släppa taget. Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka.”

Trojanerna av Lova Lovén (Swedish Zombie) är en apokalypsberättelse som börjar med att 300 personer på en skola i Malmö plötsligt dör. Man vet inte varför, men liknande katastrofer fortsätter att ske på fler och fler platser. Ur tre olika perspektiv – en präst, en kommunikatör och en operatör på SOS Alarm – följs ett “ett samhälle som smulas sönder av paranoia och en odefinierbar fiende som våra krisförberedelser inte kan skydda oss mot.”

På pocketfronten är John Ajvide Lindqvists senaste novellsamling Våran hud, vårat blod, våra ben, deckardrottningen Kristina Ohlssons första skräckroman Sjuka själar och Emma Ångströms Stockholmsrysare Mannen mellan väggarna nya i det lilla formatet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *