På bio i juni

12 juni 2015

På bio i juni: ett antal uppföljare och lite magi.

Kikis expressbud (5 juni)

Berättelsen om den 13-åriga häxan Kiki som startar en budfirma är kanske bekant från Hayao Miayzakis animerade film från 1989 eller Eiko Kadanos barnböcker. Nu har det även kommit en spelfilm, regisserad av Takashi Shimizu (The Grudge-filmerna). Den ska ligga närmare bokförlagan än Miyazakis film och visas med svenskt tal.

Kritikerreaktion: Mestadels negativ. Flera tycker att den är seg och SvD kallar den “humorlös buskis”.

Trailer:

Insidious: Chapter 3 (5 juni)

Den tredje Insidious-skräckisen är en prequel där mediet Elise Rainier, som hjälpte den spökdrabbade familjen Lambert i de tidigare filmerna, försöker hjälpa en tonårstjej som hotas av övernaturliga krafter. Elise spelas även denna gång av Lin Shaye och den drabbade av Stefanie Scott.

Kritikerreaktion: Blandad, men konsensus verkar vara att den första filmen var läskigare.

Trailer:

Jurassic World (10 juni)

En till uppföljare: den fjärde Jurassic-filmen! Det har gått 22 år sedan händelserna i Jurassic Park och på Isla Nublar utanför Costa Ricas kust är nöjesparken med levande dinosaurier är i full gång sedan flera år. Men parkens ägare tycker att det behövs något nytt för att dra mer folk. Detta något – en hybrid mellan flera olika dinosauriearter – går såklart väldigt fel och dinosauriehärj är att vänta. Huvudrollerna som dinosaurietränare och nöjesparksbyråkrat spelas av Chris Pratt (Starlord i Guardian of the Galaxy) och Bryce Dallas Howard (Victoria i Twilight: Eclipse).

Kritikerreaktion: Hyfsat positiv. Den första Jurassic Park-uppföljaren som är bra, enligt DN. Men sågningar förekommer, bland annat i SvD.

Trailer:

Strange Magic (12 juni)

Animerad musikal inspirerad av “En midsommarnattsdröm”, med troll, älvor och kärleksdrycker. Något otippat har George Lucas (Star Wars) har skrivit manus.

Kritikerreaktion: Oentusiastisk. Snygg men rätt konstig, verkar vara den samlade åsikten. SvD tar upp genusaspekten:

George Lucas har sagt att medan han såg tolvåriga pojkar som huvudmålgrupp för ”Star wars”, ville han göra den här filmen för sina tre döttrar. Problemet är att de enda som får ha kul i ”Strange magic” är killarna. De får spela gitarrsolon. Tämja ödlor. Vara korta, tjocka, skräckinjagande och tokroliga.”

Trailer:

Terminator: Genisys (25 juni)

Filmen med sommarens töntigaste titel en reboot av Terminator-franchisen och utspelar sig i en alternativ tidslinje. Kyle Reese reser (som vanligt) bakåt genom tiden för att rädda Sarah Connor, men det förflutna han hamnar i den här gången är ett där Sarah har haft en T-800-robot som har skyddat henne ända sedan hon var liten. Den här gången måste de fly undan hennes son John Connor, som har blivit någon sorts människa-cyborg-hybrid och skickats tillbaka i tiden för att döda dem.

I denna femte Terminator-rulle spelas Sarah Connor spelas av Emilia Clarke (Khaleesi! Mother of Dragons! etc) och Arnold Schwarzenegger är tillbaka som sliten T-800.

Några biografer visar även Terminator från 1984 den 22 juni som uppladdning.

Kritikerreaktion: Filmen har inte haft premiär. Har ni några förväntningar?

Trailer:

 
“Kritikerreaktion” baseras på Rotten Tomatoes eller Kritiker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *