Novellpris

En gång i tiden delade Catahya ut ett novellpris.

På årsmötet 2006 beslutades det att instifta ett novellpris, som varje år ska delas ut till den bästa svenskspråkiga fantastiknovellen som publicerades föregående år. Priset är 1000 kr och en jury bestående av några Catahyamedlemmar utser vinnaren. Priset delades ut fyra gånger.

2009: “Mormors resa” av Anders Fager

På nyårsafton 2010 delades novellpriset ut för fjärde gången, denna gång till Anders Fager för novellen “Mormors resa”, publicerad i Svenska kulter från Man av Skugga förlag.

“Mormors resa” är en originell och överraskande skräcknovell om två bröder som reser genom Europa för att hämta hem mormor till resten av familjen. Med ett intensivt språk plockar Anders Fager långsamt isär fasaden och det som började som en liten otäck reva i verkligheten har till slut växt till en avgrund.

Anders Fager är född 1964 och har jobbat som spelkonstruktör. Svenska kulter är hans skönlitterära debut.

Juryn bestod av Maria Nygård (Vinter), Hans Persson (pinkunicorn) och Camilla Jönsson (Luna Noire)

2008: “Den brända jorden” av CJ Håkansson [Läs den här!]

22 december 2009 meddelades det att bland föregående års noveller var det CJ Håkansson som skulle belönas för novellen ”Den brända jorden”, publicerad i skräcktidskriften Eskapix nr 5.

”Den brända jorden” är en skräckberättelse om en misslyckad far som försöker att lappa ihop förhållandet till sin dotter, men något annat kommer i vägen – en accelererande, våldsam mardröm, där far och dotter drabbas av något som de varken förstår eller kan reda ut. Novellen kan läsas både som en ren berättelse om något oförklarligt och fruktansvärt och som en metafor för livshändelser som ligger utanför den enskilda människans kontroll.

C J Håkansson debuterade våren 2007 på Vertigo Förlag med splatterromanen Fjärilen från Tibet.

Juryn bestod av Johan Anglemark (Brandoch Daha), Andrea Grave-Müller (Vinterdotter) och Pål Eggert (nymfetamin).

2007: “Endast jag är vaken” av Johan Theorin (Läs den här!)

26 november 2008 var det dags igen. Då gick priset till Johan Theorin för novellen ”Endast jag är vaken”, publicerad i novellantologin Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter från förlaget Schakt.

“Endast jag är vaken” är en morbid komedi som förenar 1800-talets sagotradition med den moderna blodiga skräckberättelsen. Invånarna i en nybyggd idyll får se sin strävan efter materiell och fysisk säkerhet slå tillbaka mot dem själva. Det är något både karikatyrartat och charmigt över dem, dessa representanter för en samhällsklass och ett sätt att leva som många eftersträvar, men även något överspänt med deras präktighet. Med skräckblandad förtjusning följer man Theorin när han stänker blod på deras livspussel.

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg. Han är journalist och författare till ett flertal noveller och två romaner som båda blandar kriminalfall med spökerier på Öland. Debutromanen Skumtimmen gavs ut våren 2007 och vann Svenska deckarakademins debutantpris. Den följdes hösten 2008 av Nattfåk.

Juryn bestod av Johan Anglemark (Brandoch Daha), Pål Eggert (nymfetamin), Mats Nordström (MatsN) och Maria Nygård (Vinter).

2006: “Gården” av Yvonne Hoffman

17 oktober 2007 delades priset ut första gången. Det gick till Yvonne Hoffman för novellen “Gården”, publicerad i novellsamlingen Pojken i dimman och andra skymningsberättelser, Schildts förlag. Juryns motivering löd:

Den prisvinnande novellen är en skickligt utförd klassisk skräckberättelse som gradvis griper tag i läsaren och inte släpper taget förrän efter sista ordet. Den kombinerar på ett suggestivt sätt äldre tiders skräcklitteratur och skepparskrönan, med fin lokalfärg från den finländska landsbygden.

Yvonne Hoffman är född 1941 i Helsingfors, men sedan 1970 bosatt i Österbotten. Hon skriver framför allt för barn och ungdom men har även ett par allåldersböcker bakom sig, varav novellsamlingen med den prisvinnande “Gården” är en. Hon är till yrket akademiker, fil.mag. i nordiska språk och franska, och har skrivit litteraturkritik sedan 60-talet.

Hoffman har också skrivit och redigerat läroböcker för låg- och mellanstadiet samt skrivit dramatik för barn och ungdomar. Hon tilldelades Hugo Bergroth-priset 1999 och finska statens litteraturpris för barn- och ungdomskultur 2003.

Juryn bestod av Johan Anglemark (Brandoch Daha), Mats Nordström (Endless_) och Maria Nygård (Vinter).