Anarchy Online

15 februari 2005

Tillverkare: Funcom

Anarchy Online är ett onlinespel som utspelar sig i en något dystopisk science ficiton-framtid med fantasyinflusener.

Jag bestämde mig för att prova på Anarcy Online när de delade ut gratiskonton och fick en trevlig överraskning. Det var oväntat lätt att skapa sig en karaktärer och man fick små hjälpsamma tips när det gällde yrken (lätt, medel, svårt), något som är enormt bra när man är helt grön. Spelet börjar i en rymdhamn där man går ombord på ett skepp som sedan skjuts ner av rymdvarelser. Man kraschlandar på en liten ö där man lämpligt nog kan få lite nybörjarhjälp och ha ihjäl en hyfsad blandning av små harmlösa aliens och lite större och svårare aliens för att komma upp sig ett par nivåer innan man teleporterar sig till fastlandet där spelet börjar på riktigt. En bra chattkanal där man lätt kan få hjälp gör att det känns lätt att komma in i spelet, kontrollerna fungerar bra och en del av utrustningen man hittar på nybörjarön fungerar bra förvånande högt upp i nivåerna även när det riktiga spelet börjar.
Man kan välja mellan tre olika grupptillhörigheter: Omni-Tech (stort ondskefullt företag som äger halva universum), Clan (rebeller som kämpar mot Omni-Tech) och Neutals (som inte engagerar sig i konflikten). Väljer man Omni-Tech hamnar man i en mycket tjusig storstad ”Rome” med futuristiska skyskrapor och vackra torn. Clan hamnar i den dammiga ökenstaden “Athen”, som ger en dystopisk känsla med ett sönderslaget ödeland alldeles utanför dörren.
Vad gör man sedan? Tja, man kan vara social och prata med folk, eller så kan man gå ut och döda saker, eller så kan man skaffa sig en lägenhet och inreda den, eller så kan man välja att utföra olika uppdrag. Uppdragen är en mycket trevlig möjlighet för de som gillar att spela solo, då man kan välja på att göra uppdrag ensam eller med andra. Ensam-uppdragen kan man ta sig tid till och smyga runt som värsta ninjan, medan grupp-uppdragen tenderar att vara mer åt Quake-döda-döda-döda-hållet. Hursomhelst har man bra valmöjligheter när det gäller att hitta på saker att göra.
Det finns också gott om prylar att samla på sig. Inte bara kan man hitta olika vapen och rustningar, man kan också bygga sig egna implantat och stoppa in i sin karaktär genom enkel kirurgi. Detta ger stora möjligheter till att skapa väldigt unika karaktärer. Det tar en stund innan man får bra koll på alla de tekniska prylarna man kan hitta – men det är en rolig utmaning för den som gillar prylar att lista ut hur man bygger och förbättrar saker.
De olika yrkena är mycket trevliga att ha att välja mellan – de skiljer sig signifikant åt, och ändå finns det ett ganska bra antal att välja på, till exempel ingenjörer, läkare, kampsportare, krigare som röjer runt med stora feta stridsyxor och smygiga bryåkrater och agenter.
Spelvärlden är enorm och uppdelad i stora zoner som man kommer till genom teleporters eller genom ”the grid”, en slags motsvarighet till internet som man kan färdas genom om man är tillräckligt bra på datorer. Man kan självklart också gå till fots – då får man se ett snyggt landskap och kan hitta många finurliga platser, men det tar sin tid… själv har jag tyvärr kunnat konstatera att spelet är lite buggigt när man är ute och springer i vissa regioner.
Striderna är lätthanterliga när man lärt sig snabbknapparna, och man har stora möjligheter att sätta ihop sina egna snabbmenyer enligt ett smidigt system. Allt som allt känns allting som har med kontroller att göra väldigt smidigt och lättfattligt.
Det finns även två expansioner, Alien Invasion och Shadowlands, men dessa har jag inte testat.

Jag kan absolut rekommendera Anarchy Online som en första kontakt med den här typen av online-spel – testspela kan man alltid göra gratis i en vecka och det trevliga med AO är att man faktiskt hinner komma upp i rätt höga nivåer även på kort tid, så man hinner få ett bra grepp om spelet utan att behöva spela det i månader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *