Assasin’s Creed

15 februari 2013

Tillverkare: Ubisoft Montreal

Assasin’s Creed är den nya spelserien av Ubisoft Montreal. När första spelet kom ut var det den nya big thing inom spelmarknaden. Jag blev nyfiken efter all hype och bestämde mig för att pröva.

Vad som överraskade mig är följande: i nutid har Desmond Miles blivit kidnappad av ett företag som heter Abstergo. Desmond är en före detta lönnmördare som lagt av och blivit bartender istället. Abstergo har placerat honom i en maskin som heter The Animus i avsikt att finna någonting. Desmonds familj har i flera generationer i tusen år blivit uppfostrade till lönnmördare. The Animus gör att man upplever minnena från sina förfäder. Det hela påminner en aning om Matrix även om Desmond inte blir lurad en sekund att det är verkligheten han ser. Emellanåt måste Desmond vila så man får utforska sitt fängelse.

Och så förflyttar du dig till tredje korståget där du är lönnmördaren Altaïr (Flygaren). Kung Richard och Saladins krig sprider förödelse genom det heliga landet.

Altaïr har fallit i aktning av de andra lönnmördarna efter att ha struntat i att följa deras kodex. För att återvinna sin forna ställning blir han tvungen att döda nio män (som alla har funnits i historien). Efter ett tag börjar Altaïr däremot undra om han har någon rätt att ta död på dessa män som helt klart tror på vad de gör. Och efter tag börjar man se att männen har något samband.

Det finns fyra städer som spelet utspelar sig i. Assasineras fäste Masyaf, Damaskus, Akko och Jerusalem. De är rätt så lika men alla är otroligt vackra när man hänger upp från högsta tornet i staden. Att klättra är bland det roligaste i spelet. Efter ett tag kan du räkna ut hur du ska klättra upp på en byggnad. Det tar nästan lika lång tid att samla in alla extra sker som att spela spelet själv.

Folket i spelet som inte hör till berättelsen har den sämsta grafiken i spelet. Annas har jag inga klagomål på det, det är er välgjort i övrigt.

Man har fyra vapen: kastknivar, gömda kniven i armskenan (som spelet är känt för), nävar och svärd. Alla har sin egna funktion genom spelet, nävar använder man om man vill förhöra någon. Armkniven om man vill död någon tyst. Svärdstriderna kan bli något långa och utdragna så använd smygattacker så ofta du kan.

Berättelsen i spelet skulle kunna behöva lite förbättring. Det finns inga mysterier kring lönnmorden och de liknar ofta varandra. Och slutet är något av en cliffhanger, smart sätt att få en att sukta efter tvåan. Är Assasin’s Creed ett bra spel? Jag tyckte det var kul att spela även om det var en aning utdraget. Det är ett spel man spelar för njuta av, inte för att ta sig till slutet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *