Baldur’s Gate 2: Throne of Bhaal

3 mars 2003

Tillverkare: Black Isle

Detta kom att bli det sista tillägget och därmed det sista vi kommer få se av just denna serie Baldur’s Gate-spel. Men vilket jobb Black Isle gjort. Ett underbart tillägg med samma fantastiska känsla som i de resterande spelen. Det finns en mängd nya platser att besöka och man har även skapat en helt ny klass. Man kan dock fortfarande importera sin karaktär från Baldur’s Gate 2.

Spelet
Historien tar sin början när att man blir teleporterad till en okänd plats där man ganska snart får möta och döda sin första ”Bhaalspawn”: Illysera. Efter att ha besegrat henne så blir man teleporterad till ett asylum. Här får man sig en väldigt trevlig överraskning. Sarevok står nämligen framför en. Han är dock död, men efter att ha offrat en liten bit av sig själv så återvänder han till de mänskligas värld och i gengäld erbjuder han dig sin assistens. Sarevok visar sig vara en fighter utan like med ”Deathbringer assault” som främsta egenskap. Det är hans motsvarighet till en ”critical hit” som vanligt folk har. ”Deathbringer assault” tar 200 HP i skada och är därmed extremt farlig, men dock bara trevlig för din egen del. Sedan möter man en Solar, något slags övermänskligt väsen som kommer att guida dig genom spelet. ”Throne of Bhaal” handlar i grunden om att ta död på alla krigare vars själ innehåller en liten bit av dödsguden Bhaal. Det kommer i grunden handla om några få krigare vars styrka dock visar sig väldigt stark.
Det jag rekommenderar att man gör när man ska börja spela ”Throne of Bhaal” är att om man har installerat ”Throne of Bhaal” efter att man spelat igenom Baldur’s Gate 2 så letar man reda på ett sparat spel i slutet på Baldur’s Gate 2. Sedan exporterar man helt enkelt sitt sparade spel i Baldur’s Gate 2. (Man gör det på karaktärsegenskaperna i spelet). Har man dock ”Throne of Bhaal” installerat innan man spelat igenom Baldur’s Gate 2 så kommer inte bara karaktären utan hela gruppen automatiskt svepas in i ”Throne of Bhaal”. Detta är att rekommendera då man nu inte bara får med sig sin utrustning från Baldur’s Gate 2 utan även sin erfarenhet. Exporterar man och sedan importerar vid skapandet av en ny karaktär i ”Throne of Bhaal” så blir ens erfarenhet dragen till nivå 17 oavsett vad man haft i slutet på Baldur’s Gate 2. Det som man kan göra är att slå Irenicus en gång till, denna gång med ”Throne of Bhaal” installerat så slipper man allt krångel.
Spelet som Baldur’s Gate-spel visar sig vara precis det jag hoppats på. Man springer omkring i en helt ny värld och löser olika problem, svarar på gåtor, dödar demoner och en massa annat kul. Spelet är en aning mera styrt än frihetsorginalet Baldur’s Gate 2. Det finns dock fortfarande en frihetskänsla i spelet. En annan skillnad man märker är att man är lite större och lite bättre än i Baldur’s Gate 2. Minst sagt. Som en liten notis kan jag nämna att vid normala förhållanden (d.v.s. med 4-6 karaktärer) så slutar man på mellan nivå 32 och 40 beroende på klass.
En spännande sak man nu får göra vid ”leveling”, d.v.s. när man går upp en nivå, är att välja olika mäktiga specialegenskaper beroende på vilken klass man är. Några av de värsta är ”Summon Deva”, ”Smite”, ”Greater Whirlwind attack” samt ”one extra ninth level spell”. Dessa visar sig bl.a. vara riktigt vassa och vitala att kunna ta fram senare i spelet.
I spelet får vi lära känna en helt ny klass nämligen ”Wild mage”. Med tanke på att ”Throne of Bhaal” i grunden är ett tillägg så har man inte lagt dit några fler klasser. Det är ju som sagt meningen att man ska komma in i ”Throne of Bhaal” med sina Baldur’s Gate 2-äventyrare och med all den utrustning man samlat på sig. Dock inte sagt att det inte finns en hel del grymma prylar att hitta i ”Throne of Bhaal”, men lik förbaskat så finns det en del saker från Baldur’s Gate 2 man knappast vill vara utan. För att ta några exempel så kan jag säga att Carsomyr kan förbättras i ”Throne of Bhaal” till ett +6-vapen vilket man absolut inte vill missa. Tro mig. “Staff of Magi” är ett annat vapen som är alldeles för bra för att kunna lämna bakom sig.
Idén med denna nya klass, ”Wild Mage”, är att hon eller han inte kan ha så värst mycket saker på sig. Därför klarar hon sig undan alla prylar man eventuellt skulle haft med om man spelat igenom Baldur’s Gate 2. Man bör dock tänka på att alla andra karaktärer som ska komplettera denna besvärjare/besvärjerska kommer vara utan den utrustning man hittat på olika platser i Baldur’s Gate 2. Vild magi som denna besvärjare/besvärjerska har som specialitet är oerhört mäktig och farlig. Därmed kan man konstatera att klassen verkar vara helt okej och för alla magikerälskare därute säkert något som borde provas på.

Grafik och ljud
Grafiken är som sagt densamma mysiga, trevliga och charmiga som i Baldur’s Gate 2. ”Throne of Bhaal” tickar på fint med den gammalmodiga men absolut inte dåliga infinitymotorn.
De små detaljerna lyser med sin närvaro och skapar samma trevliga miljö som vi Baldur’s Gate-spelare är vana med.
Ljudet är en enligt mig något förbättrad version av Baldur’s Gate 2. Ett spår spelas väldigt mycket under spelets gång. Speciellt under strid. Jag anser detta spåret vara ett mästerverk. Det är dock givetvis inte ensamt utan det finns ett flertal spår som spelas. Allt från fina och lugna melodier till den hetsigaste stridmusik.

Sammanfattning
Man kan enkelt konstatera att ”Throne of Bhaal” är ett riktigt lyckat tillägg till succén Baldur’s Gate 2. Det enda man kan klaga på är längden. Men det är ju trots allt inte mer än ett tillägg. Det har dock allt man kan förvänta sig av ett tillägg och lite till. Bl.a. så slår det Baldur’s Gates tillägg ”Tales of the Sword Coast” på fingrarna. I detta magnifika spel tar sagan som tog sin början i Candlekeep slut. Jag kan ju säga att en tår var på väg men stoppades hastigt när jag vunnit den sista striden i detta underbara tillägg som alla borde skaffa. Det är värt det, jag lovar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *