Betapet

5 maj 2006

Tillverkare:

Betapet är en flash-baserad online-version av det populära ordspelet Scrabble (tidigare kallat Alfapet). Det kostar ingenting att spela, allt som krävs är att man registrerar sig.

Scrabble går ut på att med de brickor man har i sitt brickställ bilda ord och lägga ut dessa på en spelplan uppbyggd av 15×15 rutor – ungefär som att lösa korsord, men på en spelplan och utan ledtrådar till orden. För varje ord man lägger får man poäng efter värdet på brickorna i ordet (vanliga bokstäver ger mindre poäng, medan ovanligare bokstäver som C, X och Z ger mer poäng). Det finns även bonusrutor på spelplanen som kan öka värdet på en enskild bokstav eller på ett helt ord. Inte helt oväntat vinner den spelare som när brickorna tagit slut har högst poäng.

Till skillnad från i Scrabble finns det i Betapet tre olika spelplaner att välja mellan: standard, special och slumpad. Standard är, precis som det låter, den vanliga Scrabble-spelplanen; special är en spelplan med något fler bonusrutor, som sålunda ger möjlighet till högre poäng; slumpad har slumpvis utspridda bonusrutor, vilket gör att man med lite tur kan få riktigt höga poäng för ett ord.

En spelomgång går på tid (det går att välja mellan fyra olika matchtider, eller att spela helt utan tidspress) och kan ta från ca 5 minuter och uppåt att spela. Den största fördelen med tidspress (bortsett från att det är roligare att spela med tidspress) är att det inte går att fundera hur länge som helst på vad man skall lägga, vilket innebär att man slipper sega spelare. =)

Genom att titta på en spelares rating kan man lätt hitta spelare som ligger på samma nivå som en själv. Rating beräknas efter varje spelad match och baseras på förväntad prestation och faktisk prestation. De 100 högst rankade spelarna föräras med en plats på poängtopplistan; man kan även hamna på listan över de som har mest fritid (läs: de som har spelat flest matcher). En trevlig funktion på sidan är “Kompistoppen”, en lista som visar de man har valt att lägga till som vän, så att man smidigt kan jämföra sig själv med sina kompisar. Det finns även ett forum där naturligtvis Betapet- och Scrabble-spelande diskuteras, men även allt annat mellan himmel och jord.

Det är lätt att lära sig att spela Betapet, såväl för vana “scrabblare” som för nybörjare. Har man aldrig spelat Scrabble tidigare finns det lättförståeliga regler att tillgå på sidan.

En nackdel med spelet är att det ibland kan vara svårt att få plats i något av de tio spelrum som finns på sidan. Varje spelrum rymmer 150 personer, vilket innebär att endast en bråkdel av de knappt 150 000 betapetarna kan spela samtidigt. Det är dock mycket ovanligt att alla spelrum är fulla samtidigt.

Slutligen kommer vi till betygsdelen och jag kan inte sätta annat än högsta betyg på detta spel. Betapet har blivit ett välkänt och populärt tidsfördriv bland många av oss catahyaner som håller till i Catahyas IRC-kanal. =)

http://www.betapet.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *