Bilbo – En hobbits äventyr

11 november 2004

Tillverkare: Alga

Det här är ett av de brädspel som kom i samband med den stora Sagan om Ringen-vågen (när filmhysterin var som störst) för något år sedan, och är som namnet antyder baserat på Tolkiens “Bilbo”. Det här är inget för den inbitne Tolkiennörden att sätta tänderna i, detta spel vänder sig istället till den stora massan och är ett spel man kan sätta sig med tillsammans med mamma och pappa, sina yngre syskon eller kanske en kusin. Det är både spelets styrka och svaghet – den som förväntar sig att spelet skall ha något av bokens magi över sig misstar sig, och den som tror att detta spel är bara för den som är insatt i Tolkiens värld gör det tillika.

Spelet går ut på att ta sig fram till Ensamma berget och besegra den onda draken Smaug, för att på så sätt bli konung nedom berget. På vägen dit får man samla på sig ädelstenar, Gandalfgåvor och äventyrspoäng. Äventyrspoängen får man genom att klara olika äventyr, dvs dra kort och lösa det som står. Det kan vara en gåta man skall klara (självklart är det gåtor från boken), en sångvers man skall memorera och upprepa (även här taget från boken) eller kanske en spindel man skall besegra. Om det är någonting i stil med det sistnämnda finns det två sätt att klara det på; antingen använder man sig av en Gandalfgåva – som finns i fyra kategorier: besvärjelse, föremål, vapen och vän – eller så får man förlita sig på turen och använda sig av den sk snurrskivan. Snurrskivan fungerar såsom följer: man säger antingen “vatten”, “svärd” eller “trä”, snurrar på pilen på plattan i bästa “snurra flaskan”-manér och blir framgångsrik om följande inträffar: du säger “vatten” och pilen stannar på svärdet, du säger “svärd” och pilen stannar på trä eller om du säger “trä” och pilen stannar på vatten. Detta känns onödigt invecklat och man funderar på om det inte vore smidigare med att pilen ska stanna på det man säger, dvs stanna på vatten om man säger just “vatten”.

Tärningssystemet är två vanliga sexsidiga tärningar (t6 eller d6) som man slår när man förflyttar sig. Man får sedan välja om man vill flytta den sammanlagda summan av vad de två tärningarna visar eller välja en av dem, dvs om man exempelvis slår fem och sex kan man välja att antingen flytta elva steg, fem steg eller sex steg. Till konfrontationen med Smaug använder man sig av en tjugosidig tärning (t20 eller d20).

Även om spelet i sig är ganska charmigt så håller det tyvärr inte för särskilt många genomspelningar innan man kan verserna och gåtorna utantill och har tröttnat på samma gamla scenario som upprepar sig. Plus dock för Ted Nasmiths fina illustrationer. En svag trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *