Carcassonne Hunters and Gatherers

19 mars 2004

Tillverkare: Rio Grande Games

Hunters and Gatherers bygger på samma idé som “vanliga” Carcassonne, där man bygger städer, vägar, kyrkor och åkrar. I H&G “bygger” man istället skogar, ängar, floder och sjöar genom att lägga ut pusselbitar och ställa ut sina gubbar. Mycket enkelt koncept.
I H&G tappar man tyvärr lite av överskådligheten hos originalspelet och det hela är lite mindre balanserat. Man har färre gubbar, men istället två hyddor som ska placeras på flodsystem. Medan originalvarianten fungerar utmärkt för 2-5 spelare, så är inte H&G balanserat för 2. Man behöver vara minst 3, gärna 4, då spelplanen är större, poängen fler och det finns vissa specialkort som plötsligt kan förändra poängsituationen.
Brickorna är snygga och spelet i sig är estetiskt tilltalande, men tyvärr är Hunters and Gatherers inte alls lika bra som det ursprungliga Carcassonne. Det är svårare att få överblick, det fungerar sämre på 2 spelare och specialbrickorna tar bort lite av originalets enkelhet (som är genialisk). H&Gs enda fördel över originalet är att det är vackert.
Trots sina fel så är detta ett spel som är trevligt att spela ett par gånger – men funderar man på att köpa så är ursprungliga Carcassonne definitivt ett bättre köp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *