Carcassonne (och expansioner)

14 januari 2003

Tillverkare: Midgaard Games

Carcassonne är ett brickspel för två till fem (sex) personer.

Spelet
Spelarna turas om att dra och placera landbrickor, av vilka “spelplanen” – ett medeltida landskap med städer, vägar, kloster och fält – byggs upp. På dessa brickor kan man placera ut sina “följeslagare”, såsom riddare, stråtrövare, munkar eller bönder, för att få poäng.
Målet är att få så mycket poäng som möjligt; poäng ges för varje färdigbyggd stad, väg eller kloster samt vid spelets slut för fälten/bönderna och de icke färdigbyggda städerna, vägarna och klostren. Poängen markeras på en stilenlig spelplan.

Variationsmöjligheterna är oerhört stora och ingen spelomgång blir den andra lik. Det finns, förutom startbrickan, åttionio landbrickor (alla är dock inte olika) som kan placeras ut på olika sätt och (oftast) på mer än ett ställe. Dessutom kan spelsituationen plötsligt förändras när en ny bricka placeras ut.

Reglerna är inte svåra och jag vågar påstå att vem som helst kan lära sig spelet på mindre än fem minuter; att lära sig vilken taktik som lämpar sig bäst i olika situationer kräver däremot längre tid.

Utseendet
Spelet är mycket snyggt gjort och små detaljer som t.ex. får och stenar ute på fälten bidrar till att höja spelstämningen. Följeslagarna (i olika färger) är av trä och sticker inte ut särskilt i spelmiljön.

Första expansionen (blå kartong)
Har man inte fått nog av att spela med de nittio ursprungliga brickorna kan man köpa expansionen. Förutom arton nya landbrickor, med två nya företeelser, får man en sjätte uppsättning följeslagare, samt till varje färg en stor följeslagare som räknas som två vanliga följeslagare. Dessutom ingår sex poängbrickor (50/100) för att markera när någon gått ett varv på poängspelplanen; dessa kan man visserligen klara sig utan, så det hade varit roligare med ytterligare sex landbrickor.

Andra expansionen (röd kartong)
recension kommer snart

Floden
Floden är en mini-expansion, skulle man kunna säga, och består av tolv brickor (med flod på) som placeras ut innan man börjar lägga ut de andra brickorna. Floden går inte att köpa löst i affärerna, men medföljer numera den första expansionen (om man köper denna med regler på de skandinaviska språken).

Slutord
Carcassonne är ett mycket välgjort spel och verkligen prisvärt. Expansionerna ökar spelglädjen ytterligare, framförallt den andra expansionen.

Att Carcassonne utsågs till årets spel (2002), är knappast förvånansvärt; det är ett mycket bra spel.

Har du det inte redan, köp det … du kommer inte ångra dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *