Die Aufsteiger

5 juli 2008

Tillverkare: Chili Spiele

Die Aufsteiger är ett till synes ganska enkelt spel som går ut på att komma högst upp på ett berg, ett berg som man själv bygger, och ständigt ändrar på, tills ingen längre kan komma högre.

Spelet börjar med att alla deltagare i tur och ordning placerar ut en kloss runt två basklossar för att bygga ett berg, tills dess att alla klossar har placerats ut. Berget byggs upp av tre olika stora rektangulära klossar, som alla har 6 stycken färger, en för varje potentiell deltagare, samt en grå ruta. På så sätt får man en unik spelplan varje gång man spelar. Det finurliga med det hela är att man endast får gå på en kloss som är samma färg som den färg man spelar, eller är grå.

Ett drag består av att först flytta uppåt om man kan, sedan flytta en kloss, och sedan flytta sig uppåt igen. För att hindra ändlöst flyttande av samma kloss fram och tillbaka, får man inte flytta samma kloss som spelaren innan flyttade. Man kan även lägga ut specialmarkörer som hindrar att någon flyttar på en kloss, går på en kloss, eller sätter en kloss ovanpå klossen i fråga.

Till sin hjälp har man en lång och en kort steg, som man antingen kan använda för att komma loss om man har hamnat på efterkälken, eller för att få ett försprång, eller kanske ta sig upp den där sista biten precis i slutet av spelet. Problemet är dock att komma högst sist, för om två spelare slutar på samma höjd, så vinner den som kom dit sist.

När jag spelade spelet första gången så tyckte jag det såg väldigt lätt ut, men komplexiteten är större än man skulle kunna tro, speciellt när man är fem spelare. Otroligt mycket kan nämligen hända på ett enda varv.

Die Aufsteiger är ett bra exempel på att man kan göra komplexa spel med väldigt enkla medel, och för den delen väldigt enkla regler. Hög omspelningsfaktor, och regler som kan förklaras på några minuter gör spelet till en vinnare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *