Drakar och Demoner Samuraj

7 oktober 2005

Tillverkare: Äventyrsspel

Du sitter bekvämt på golvet, med en mugg sake inom räckhåll, och lyssnar förstrött på geishans sång. Skymningen faller stilla utanför din boning och du kan höra grodornas kväkande – eller… Vad nu? Det är för tyst. Snabbt och ljudlöst drar du din wakizashi. Geishan tystnar av förvåning, men med en snabb gest får du henne att fortsätta sin sång. En svartklädd gestalt hoppar in genom fönstret med draget svärd. En ninja! Reflexerna tar kontrollen och du angriper.
Den Uppgående Solens Land – avlägset, legendomspunnet, spännande. Poesi, harmoni, stolthet, ära, rafflande äventyr – allt finns i Jih-pun, samurajernas och ninjornas hemland.

Samuraj (1987) av svenska rollspelsfadern Drakar och Demoner är ett kulturbrytande och vågat spel. Vågat är det eftersom det har fått utstå mycket hård kritik (bla. av Björn Hellqvist allas våran rollspelsälskare :)). Mycket på grund av att det kan vara svårt att spela då det utspelar sig i just en annan kultur och det då kan krävas att man har en insatt rollspelsledare som får det att flyta på med trovärdiga beskrivningar och att även spelarna förstår sig på hur man ska uppföra sig i detta främmande land med så många lagar och traditioner. Sen om dess enkla regler är negativt eller positivt får var och en stå för. För er som inte räds nya utmaningar kan jag däremot rekommendera detta spel som inledningsvis beskrev sig självt som både magiskt, spännande och avlägset. Den som alltså förväntar sig ett historiskt vanligt spel i det gamla Japan kommer att ha helt fel. Den värld vi får serverad framför våra fötter är fylld med all tänkbar japansk mytologi och magi och är även anpassad så att man kan spela det tillsammans med gamla Drakar och demoner 91-versionen. Med detta inte sagt att de klassiska Drakar och Demoner-varelserna som alver och orcher står att finna till sitt förfogande, utan det är upp till var och en ifall man själv vill släppa in dessa avskum från de andra versionerna.

Det som mest lockat mig personligen till att lira detta spel är växlingen med att få besöka denna helt nya värld med alla okända varelser och det kan ju sägas till alla förstagångsspelare att det kan bli riktigt skoj med att träffa på vissa varelser för första gången om man inte redan tjuvläst om dem innan start vilket spelledaren borde förbjuda. Människor är alltså inte de enda spelbara varelserna utan det finns också ett flertal egna anpassade varelser till Jih-puns värld. Men förutom detta nyskapande i den Japanliknande världen finns allt man kan förvänta av vapen, ninjor, samurajer, slott och liknande. Så för er Japan-frälsta är det bara att försöka skaffa spelet och sätta sig ner och lira på en gång. Gillar man sen inte denna kultur så är det väl bäst att låta bli. Tyvärr tillverkas detta klassiska spel inte längre men det finns att få tag på vissa köp-och-sälj-sidor och i vissa rollspelsbutiker på nätet. En annan tråkig historia är att spelet aldrig blev någon jättehit i det karga landet Sverige så det finns inga tillbehör och extraäventyr att köpa, däremot amatörskrivna. Och skulle nöden komma så har väl alla rollspelare själv fantasi till att hitta på. Men för den late drar detta ner toppbetyget ett litet steg på det lilla stackars utstötta spelet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *