Felix: The Cat in the Sack

23 augusti 2008

Tillverkare: Rio Grande Games

Uttrycket att köpa grisen i säcken är kanske bekant. Ursprunget här är den tyska motsvarigheten som handlar om att köpa katten i säcken.

Felix: The Cat in the Sack är ett snabbt men otroligt charmigt litet budgivningsspel, som tack vare sitt lilla format är perfekt att ta med på resa.

Varje spelare har en kortlek som består av ett antal katter som ger poäng i olika valörer, ett mindre antal katter som ger minuspoäng, samt två hundar som kan jaga bort katter.

I varje spelomgång väljer var och en av spelarna i hemlighet ett av korten ur leken. Dessa kort utgör sedan “säcken” som man ska bjuda på. Korten som utgör säcken ligger i rad, och kommer sedan att vändas upp vartefter spelare drar sig ur budgivningen. Till en början är alla kort dolda, men så fort en spelare drar sig ur vänds första kortet upp, vilket gör att man får lite mer information om vad det är man egentligen köper/bjuder på. Man kan inte heller dra sig ur för tidigt, då man får mer pengar ju senare man drar sig ur budgivningen.

Den som är sist kvar får köpa säcken för det rådande budet, varvid det sista kortet vänds upp. På sätt och vis påminner spelet lite om att spela poker, fast med istället för slumpartade kort, så är det nu potten som har ett slumpartat värde. Det går alldeles utmärkt att bluffa i spelet, och det finns inget roligare än att se någon lägga ett brakbud på en säck som i nästa sekund förvandlas till massor av minuspoäng.

Fungerar tack vare enkla regler och sitt smidiga format perfekt både som partyspel och resespel. Spelet har relativt hög återspelbarhet, då spelstilen ofta ändras radikalt beroende på vem man spelar med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *