Fia med knuff

10 oktober 2006

Tillverkare: okänd

Historia
Fia med knuff är ett brädspel med anor sedan långt tillbaka i tiden. Redan kring år 500 f. Kr. spelades detta spel i Indien, dock under namnet Pachisi.

Spelidé
Liksom mången fantasybok skildrar Fia med knuff hur en grupp personer vandrar runt i hela världen för att åstadkomma något. I den här delen av världen finns fyra kungariken, vart och ett styrt av en girig kung. Oberoende av varandra har de skickat ut sina rikens fyra tappraste riddare på ett uppdrag. Världen representeras av spelplanen, med ett kungarike i vardera hörn.

Utförande
Spelarna turas om att flytta en riddare i taget på spelplanen. Om en riddare börjar sin tur inom en dagsmarsch från en fientlig riddare kan riddaren välja att anfalla. För att vinna striden (strid kallas för knuff) måste den anfallande riddaren lyckas med ett tärningsslag som motsvarar avståndet mellan de båda kombattanterna. Lyckas tärningsslaget springer den anfallande riddaren fram och hugger den fientliga riddaren i ryggen, på ett sätt jag inte skulle kalla ridderligt. Misslyckas slaget springer riddaren i stället så långt som tärningen visar och kan i värsta fall springa förbi sin fiende och därmed löpa risk att själv bli huggen i ryggen turen därpå. När en riddare dör skickar kungen ut den tills nyss femte, numera fjärde, tappraste riddaren i det riket, så att det alltid är fyra riddare från varje rike som deltar i sökandet.

Mål
Spelets mål är att först vandra runt i världen ett tag, och sedan komma fram till den plats där något kan åstadkommas. För att en spelare skall kunna gotta sig åt segerns sötma krävs naturligtvis att alla fyra av spelarens riddare kommer fram till platsen för åstadkommandet, även om de delat upp sig under äventyrets gång.

Kommentarer
De enkla reglerna bidrar positivt till betyget och jag vågar påstå att vem som helst kan lära sig spelet på fem minuter. För att ett så här enkelt spel skall kunna få ett högre betyg krävs dock lite mer. Konceptet har visserligen visat sig lyckat inom fantasy-litteraturen, men det räcker inte för att ett så här enkelt spel skall bli något mer. Betyget blir en tvåa.

Slutligen vill jag nämna ett exempel på stora fantaster av detta spel. Det finns en amerikansk fantasy-författare som efter att ha spelat ett parti med sin fru satte sig vid skrivmaskinen och skrev en fantasy-serie i fem delar, baserad på detta parti.
Som om inte detta vore nog lyckades samme författare, efter ytterligare ett parti Fia med knuff, skriva en ny serie i fem delar, som uppföljare till den tidigare succén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *