Fiji

21 augusti 2010

Tillverkare: 2F Spiele

Fiji kan väl närmast sägas vara en typ av auktionsspel där det gäller att samla på sig eller bli av med färgade stenar.

Varje spelare börjar varje runda med en uppsättning stenar, precis som i skärmdump #1: 5 gröna, 4 röda, 3 gula och 2 blå. Vem som vinner en runda avgörs av hur många eller få stenar man har kvar av respektive färg. Vilka färger man ska spara på och vilka man vil bli av med dras slumpmässigt varje runda. Varje färg är också rangordnad. Så i skärmdump #2 så är rangordningen blå, grön, röd, gul och man ska ha så många stenar som möjligt i alla färger utom röd där man ska ha så få som möjligt.

Inför varje runda läggs även 4 kort från de två andra högarna upp på spelplanen. Den ena högen är kriterier för att vinna auktionen och den andra högen är resultaten av auktionen. Vi får då 4 stycken auktioner med 4 olika resultat. Majoriteten av resultaten av auktionerna är att man får ta X antal stenar från banken av en viss färg, eller ta en sten av en viss färg från alla spelare. Det finns även två stycken kort som låter en manipulera vinstvilkoren för hela omgången. Ett som låter en ändra om i rangordningen och ett som låter en snurra på ett färgkort så att mest nu blir minst och tvärtom.

Varje spelare ska sedan i hemlighet välja en till fyra stenar som representerar personens bud på de fyra auktionerna. Det finns två typer av auktioner, att ha minst eller flest stenar av en eller flera färger i sitt bud. Nu kommer dock det intressanta; ditt bud måste vara unikt för att du ska vinna. Så om flest röda vinner auktionen, och två spelare har 4 röda och du har 3, så vinner du, då de andra spelarnas bud ej är unikt. Detta gör att man ständigt måste tänka på hur andra människor tänker och troligtvis kommer att bjuda och ta med det i dina beräkningar. Naturligtvis kommer dina motspelare att göra precis samma sak. I bland kan det t ex löna sig att i fallet med mest röda stenar satsa på 4 röda stenar just för att alla andra kommer att tänka att alla andra kommer att bjuda det så det är ingen idé att göra det. Det gäller att kunna förändra sin taktik, bluffa och läsa andra spelare för att bli framgångsrik.

Varje runda består av tre sådana auktioner. Efter det kontrollerar man vem som har bäst uppsättning stenar. Man börjar med den högst rankade färgen, och fortsätter sedan nedåt om flera spelare skulle ha lika många eller få stenar. Vinnaren får n-1, tvåan n-2, trean n-3 o.s.v. där n är antalet spealre. Vinnaren är den som har flest poäng efter tre rundor.

Fiji är utan tvekan ett av de roligaste spel jag spelat, trots sin relativa enkelhet. Det är otroligt lätt att lära ut, och tar bara en halvtimme att spela. Spelet kan även spelas på flera nivåer, och kan därför vara roligt i alla åldrar. Det är även lätt att tänka för mycket ibland, vilket gör att nybörjare med naiva bud faktiskt har en god chans att vinna. Spelet har en hög omspelbarhetsfaktor då man kan få helt olika typer av spel beroende vilka man spelar med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *