Gothic 2

25 november 2004

Tillverkare: Piranha Bytes

Spelet:
Gothic 2 är uppföljaren till rollspelet Gothic, som emellertid är ganska okänt i Sverige. I Gothic spelade man en fånge utan namn som blev inkastad i ett enormt fängelse med magiska murar. Man skulle sedan spränga den magiska barriär som omslöt fängelset och befria folket på insidan. Gothic 2 börjar med en introfilm som visar hur ens karaktär blir begravd under massor av stenar när barriären faller.

När Gothic 2 sedan börjar för spelaren så har trollkarlen Xardas (som hade en stor roll i föregångaren) precis räddat hjälten undan stenmassorna. Sedan är det upp till en själv att ta reda på vad som har hänt under tiden i världen och vad ens nya uppdrag är.

Grafik:
Grafiken i spelet är bra, bakgrunderna och detaljerna är mycket snyggt gjorda, och ger en känslan av att verkligen befinna sig i världen som spelet utspelar sig i. Det finns däremot buggar, exempelvis kan man vid vissa tillfällen gå rakt igenom föremål som fysiskt sett inte borde vara möjligt. Kameran i tredjepersonsperspektiv kan ibland börja hoppa mellan olika fokus när det blir ont om utrymme. Men detaljrikedomen får en att glömma bort sådana misstag, då den är mycket hög. Molnen kastar skuggor, träden vajar och solen bländar en.

Spelkänsla:
Tillverkarna tycks ha lagt mycket tid på att bygga upp världen med fullt av detaljer och effekter. Bara det att varje person har sin egen röst, så man slipper läsa en text av vad de olika karaktärerna säger, ger en egen känsla till verklighetsfaktorn.
Gothic 2-världen kryllar av gömda grottor, höga torn, bortglömda gravplatser, vindlande stigar och trevliga värdshus.
Det stora antalet valmöjligheter som spelet bjuder på höjer spelkänslan ytterligare ett steg. Man kan bli lärling till ett antal yrken, antingen smed, jägare eller alkemist. Man kan sedan välja att gå tre olika vägar, antingen som riddare, legosoldat eller magiker. Spelet kommer se olika ut beroende på vilken väg du väljer. Med lite list kan man även gå med i Thieves Guild och träna upp sig till en mästertjuv, och samtidigt öppna ännu fler möjligheter. Ett trevligt inslag i spelet. Det finns också massor av sidouppdrag utanför själva huvuduppdraget. Byborna har sina problem som kan lösas, och överallt finns hemligheter dolda som väntar på att bli funna.

Striderna i spelet är också bra gjorda, då man själv har fullt ansvar för följden av striden. Man styr själv de olika slagen och blir tvungen till att flytta sig runt och blocka. Det finns ett stort urval av vapen att välja mellan, från stridsklubbor till långbågar.

Det negativa med spelet är att det är svårt. Till en början kan den ynkligaste råtta få en på fall, men allt eftersom man kommer längre i spelandet blir hjälten starkare och kan rå på allt större monster. Men nog kan man få sitta länge i början för att komma till den nivå då man inte längre måste se sig om vid varje kurva. Men så blir också spelet roligare ju längre du når. Hela tiden utökas ens möjligheter, man lär sig nya stridstekniker, blir starkare och kan använda fler och starkare vapen.

Sammanfattning:
Gothic 2 är inte ett spel för den mest actionfientlige spelaren, då striderna sker i realtid och man måste vara kvick. Men för alla andra är spelet värt ett försök. Gothic 2 har det mesta man kan önska sig i den här genren, och även för andra som inte har fastnat för rollspel kan man finna många goda timmar i detta spel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *