King Kong

20 januari 2006

Tillverkare: Ubisoft

Licensspel brukar vanligtvis bli dåliga och huruvida det beror på att EA-games oftast står för utvecklingen av dem eller på någonting annat vet jag inte (men jag kan gissa). Faktum kvarstår – flera spel som James Bond, Sagan om Ringen och Harry Potter bevisar det ständigt för oss – licensspel blir sällan bra. Peter Jackson var missnöjd med spelen som byggde på Sagan om Ringen, han tyckte antagligen inte att EA-games ansträngt sig tillräckligt mycket (med tanke på att EA-games själva praktiskt taget har erkänt att de står för kvantitet före kvalitet var det kanske inte så underligt) och King Kong ville han att något annat företag skulle utveckla.

Spelet lämnades i Ubisofts och Michel Ancels säkra händer, en utvecklare som givit oss spel som Rayman och Beyond Good & Evil och en utvecklare som Peter Jackson tyckte mycket om. Nu kommer denna recension att avslöja om King Kong är guldkornet som bryter trenden eller om det endast är ett i mängden av dåliga licensspel. Jag var spänd innan jag skickade in skivan i min Xbox 360 och tryckte på startknappen.

Detta är alltså – för ni som ännu inte hunnit addera två med två och fått fyra – ett licensspel på Peter Jacksons nya storfilm King Kong. Spelet tar vid en bra bit in i filmen, båten har precis anlänt till Skull Island och man sitter i en liten roddbåt som genom en förskräcklig storm försöker ta sig närmare ön. Man slungas in i spelet och märker praktiskt taget direkt att det är mycket snyggt och välgjort. Den man inledningsvis spelar som heter Jack Discoll och han befinner sig i roddbåten tillsammans med Ann Darrow – hon ska spela en av huvudrollerna i den film som regissören Carl Denham planerat att spela in på ön – och några andra. Till en början stöter de endast på muterade krabbor och annat småkryp på ön, men efter hand kommer även dinosaurier och en viss jätteapa och hälsar på.

Spelet följer inte alls filmen särskilt väl men detta är förståeligt; det skulle ha varit mycket svårt för utvecklarna att anpassa många av scenerna i filmen till spel och så länge grundhandlingen är densamma gör det enligt mig ingen skillnad.

Atmosfären i spelet är fantastisk och med tanke på att varken ammunition, hårkors eller livsmätare syns på skärmen känns det som om man snarare än spelar ett spel spelar en film. Närvarokänslan är total och miljöerna otroligt vackra, man fångas verkligen i spelet och det är svårt att slita sig ifrån det greppet.

En bit in stöter man på jätteapan King Kong, och därefter kommer det även att finnas inslag i vilka man får ta kontroll över denna bjässe. Att med hjälp av King Kongs starka nävar få ge sig på stora dinosaurer är helt klart underhållande och även om jag föredrar partierna med Jack så skapar detta en variation i spelandet.

Om man jämför med Beyond Good & Evil är King Kong ett relativt linjärt spel, det handlar oftast om att ta sig från en punkt till en annan och döda alla som vill ha en till middag på vägen. Det är heller inte så mycket klurigheter, men ibland blockeras ens framfart av högt gräs som man behöver eld till att bränna upp eller av en stor dörr som man behöver en sorts pinne för att öppna … och detta är en av spelets största nackdelar, utvecklarna upprepar sig lite väl ofta med något av de två ovanstående problemen. Men för att vara ett av spelets största nackdelar är det egentligen en väldigt liten sådan.

För att skapa en så filmisk stämning över spelet som möjligt blinkar skärmen rött och blir helt suddig när man har blivit skadad och en sorglig låt som är ett tydligt tecken på att Peter Jackson haft sitt finger med i spelet (inte bokstavligt talat, naturligtvis, vad har ni för fantasi egentligen?) börjar ljuda i bakgrunden. Då vet man att det är bäst att ta skydd direkt om man inte vill befinna sig i magen av en dinosaurie inom en minut, och om man är i sina sinnes fulla bruk är det något man inte bör eftersträva.

Då och då stöter man på vapen som man kan använda till försvar mot de blodtörstiga köttätarna, men om man inte har ett sådant i sin ägo finns även spjut lite överallt och dessa är mycket användbara. Det handlar om att använda rätt taktik i rätt ögonblick: ska jag peppra dinosaurien full med bly, genomborra den med ett spjut eller tända eld på gräset runt den? Detta gör så att striderna blir intensiva och väldigt roliga. Dessvärre bjuder inte spelet på så stor utmaning … visst, det är en mycket häftig upplevelse att ha ett par dinosaurier springande emot en med käftarna öppna och huggtänderna synliga, men med tanke på hur enkla de är att ta livet av är de inte särskilt skräckinjagande.

Spelet finns inte enbart att skaffa sig till Xbox 360 utan också till Gamecube, Xbox, Playstation 2 och PC, även om grafiken naturligtvis inte är lika vacker till de andra konsolerna som till Xbox 360.

Det här är ett mycket välgjort äventyrsspel med stämningsfulla miljöer och en fantastisk atmosfär, man sitter som fastklistrad framför teven från den stund då skivan börjar rulla till den stund då eftertexterna gör likaså och jag råder alla – inte bara ni som sett och uppskattat filmen – att skaffa det. King Kong är tillsammans med GoldenEye ett tydligt bevis på att det faktiskt finns bra licensspel därute.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *