Kingdom Hearts

2 mars 2006

Tillverkare: Square Enix

När någon (eller något?) försöker livnära sig på kraften från ett gäng olika världar kan tydligen de flesta kontigheter ske. Bland annat så kan Cloud Strife och Kalle Anka hamna på samma plats. Allting är helt upp och ner och endast Sora (vars röst levereras av Haley Joel Osment) kan ställa allting till rätta och ta upp kampen mot “The Heartless”.

Risken att misslyckas när man får för sig att kombinera de tämligen vilt skilda världarna, Disney och Square, torde vara rätt stor. Kanske inte ur kommersiell synvinkel och jag skall erkänna att jag ganska snabbt avfärdade Kingdom Hearts som ett jippo och ett RPG för barn. Men ibland är det roligt att ha fel. Kingdom Hearts är nämligen just väldigt roligt och symbiosen mellan Disney och Square funkar helt perfekt. Förutom att det uppenbarligen blir rätt mycket om Final Fantasy och Disney så får vi även lite Suikoden-känsla då en av huvuduppgifterna är att leta upp sina förlorade vänner. Kontrasten mellan de något löjliga Disney-karaktärerna som Kalle Anka och Långben och Squares Final Fantasy-karaktärer förgyller snarare än den förgör och stämningen som skapas mitt i kollisionen mellan de båda är helt lysande. Dessutom är spelet inte så snorsimpelt som man hade kunnat anta utan tvärtom riktigt klurigt på sina ställen. Grafiken är sådär sockersöt och rolig, äventyren är spännande och dialogerna är bra. Men det finns en liten ärta under lagret av madrasser som dessvärre skaver rätt rejält. Spelkontrollen är nämligen långt ifrån fulländad. Detta märks i synnerhet under fighterna som tenderar att bli panikartade och slumpmässiga. Hela systemet när man slåss är omständigt och man svär mer än en gång när man inte lyckas hela rätt person i tid osv.

Som helhet är Kingdom Hearts dock ett väldigt gemytligt lir och ett skönt avbrott i den annars så standardiserade och seriösa RPG-genren. Det är också en nostalgitripp av sällan skådat like och ibland flyter det på så bra att man tror att det är en film man sitter och kollar på. Om man lyckas råda bot på det omständiga fighting-/menysystemet till tvåan som snart skall släppas kan det spelet bli riktigt, riktigt bra. Den här gången blir det, som sagt, emellertid inte helt fulländat. Faktum är att den enda plumpen i protokollet berövar Kingdom Hearts på ett annars givet toppbetyg. Tråkigt men sant.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *