Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

25 november 2005

Tillverkare: Lucas Arts

Vi talar om Star Wars.

I föregångaren utspelade sig handlingarna 4000 år före skapandet av det galaktiska imperiet, och därmed filmerna. I Knights of the Old Republic visste huvudpersonen knappt vem han var eller vilket syfte han hade. Nu, fem år senare, är läget ett annat.

Det är klart, har du inte lagt fingrarna över tangentbordet för ett snabbfotat rollspel i ett främmande universum kan du fortfarande komma att känna dig ganska vilsen, men det är ett väldigt provisoriskt tillstånd. Du behöver inte vara Starwars-fanatiker för att fastna i en främmande galax, långt, långt borta.

Du var en jedi, du är i exil, och du vill bra gärna veta varför. Du störs av minnen från det forna krig som Revan skoningslöst förde mot mandalorerna. Du valde att ansluta dig till honom, och ditt straff blev exil från jediorden. Men många pusselbitar saknas fortfarande, och det är genom dina val som du tar dig fram i ovetskapens djungel av aggressiva wookies, giriga hutter och inställsamma lagkamrater.

Lagkamraterna har för övrigt mycket att säga till om. Beroende på hur du konverserar med dem, och hur mycket, så kan du vinna eller förlora inflytande på dem, vilket ofta avgör hur mycket de delar med sig av sina kunskaper, och hur lojalt de följer dina beslut. Så välj dina ord omsorgsfullt. Dina tankar och handlingar är heller inte svarta eller vita. Dina till synes vänliga val kanske får konsekvenser utöver din kontroll som i värsta fall skadar dig och ditt lag; ännu en orsak att leva sig in i den komplexa historien.

Scenerna är vackra, liksom slagsmålen, miljöerna och specialeffekterna. Händelserna avlöser varandra i ett högt tempo, men trots konkreta dialoger och snabba slagsmål bygger hela systemet på det grundläggande rollspelandet: dina förmågor i siffror mot motståndarnas dito. Din planering och ditt inflytande över rollkaraktärernas utveckling avgör din framgång mer än någonsin.

Så, väljer du att meditera dagen lång, utveckla dina mentala krafter och slänga skurkar i väggen med ren tankekraft? Alternativt diskret strypa oskyldiga kattungar för att framkalla tårar hos minderåriga? Eller väljer du en balanserad jedi som vet hur man upprätthåller lag och ordning utan att orsaka varken för mycket slagsmål eller byråkratisk sörja? Föredrar du att skära ner på din tankeverksamhet och avliva allt som rör sig med ett rör av brinnande plasma, eller hugga ner första bästa kortspelsfuskare för att upprätthålla kosmisk balans? Du behöver inte bara vara våldsam, du kan vara bäst på det också.

Valen är dina. En ljussabel? Kanske två? Vad sägs om ett dubbelbladat vapen för mer elegans, mindre beslutsångest och fler lik? Oavsett vad du väljer så kan det inte bli fel. Kraften är med dig.

Spelet kan pausas när som helst för taktiska rådslag, planerande av de nästkommande teknikerna eller lunch. Tyvärr kan man då inte njuta av de fantastiska ljudeffekter som både fans och blivande fans (tror inte det finns några fler målgrupper) kommer att fastna för. Musik, ljudeffekter och bakgrundsljud är perfekt avpassade för varje given situation och person. Grafiken är densamma som i föregångaren, plus/minus ett par modifieringar.

Det är synd att skalan bara är femgradig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *