Kult

6 september 2003

Tillverkare: Äventyrs Spel

I kult som är ytterligare ett gediget svensk rollspel är äventyrarna inte alls dom glamourösa hjältar som man brukar gestalta i allehanda rollspel, nej här gestaltar man trötta, plåga och allmänt förvirrade karaktärer som snärjt sig allt för mycket i livets väv. Världen är mörk och tung och inte alls vad man kan tro att den är, nej människan är en fånge, ett offer för den stora illusionen skapad av Demurgien och hans fångväktare Arkonterna.

Kult är ett spel som är främst inriktat på skräck och paranormala upplevelser, en kvasireligiös hybrid bestående av känslor som hopplöshet, lidande, disillusionering och vansinne. Världen är som sagt var en illusion skapat av ett väsen som försvunnit, Demurgien, skaparen och förgöraren. Människan var en gång gudar men blev förrådda av sina konkurrenter Arkonterna och fängslade för att inte vi skulle inse vår egen gudomlighet. Döm av min förvåning om jag blev irriterad när det ett gäng år senare kom en film som bygger på ungefär samma tema, vi nämner inga namn, men filmen ifråga har sådana extrema likheter med spelet att jag har svårt att tro att det rör sig om en slump.

Spelet har getts ut på flera språk och blev snabbt populärt i båda Tyskland och USA, det sägs till och med att Påven bannlyste spelet för dess satanistiska och hedniska innehåll, om detta är sant eller inte lämnar jag till spekulation. Personligen älskar jag spelet som med sitt sätt att omfamna det mörka och destruktiva i världen verkligen kan få en att glömma bort vardagens slit för en kvälls spelande i skräckens tecken.

Betyg är helt klart 5, spelet är unikt i sin uppsättning och ursprungligen helt svenskt, boken är otroligt vackert utformad med surrealistiska målningar och ockulta mönster och reglerna är enkla och inte alls komplicerade att lära sig. Fler rollspel av denna kvalitén kommer vi aldrig mer att se…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *